ГОВОРЯТ ДИЕТОЛОЗИТЕ: Кога да се храним през деня, за да стопим излишните килограми

ГОВОРЯТ ДИЕТОЛОЗИТЕ: Кога да се храним през деня, за да стопим излишните килограми

Закуската трябва да е по-солидна и обилна от обяда, но не е разрешено да се консумира сутрин, а по-късно, когато се събуди апетитът. Най-добре е обядът да се съчетае с вечерята. При такъв режим, дори и да поемате обичайното за деня количество храна, килограмите ще започнат да се топят. Това са последните тенденции в науката за здравословно хранене.

Става дума за японска тактика. През 2016 г. японският учен Йошинори Осуми получи Нобелова награда за откритието на явлението автофагия – самоизяждане на шлаките, натрупали се в клетките и пречещи им да функционират нормално. Този процес се отключва с гладуване и той има огромно значение за медицината. Но произведе същинска революция в храненето.

Защото стана ясно, че в резултат на самоизяждане изгарят не само шлаките, но и излишните килограми. Забавя се стареенето, намалява рискът от рак, сърдечни и съдови болести, захарен диабет, болест на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания. А всичко това може да се постигне, без да се налага човек да се измъчва с глад. Може да приеме обичайното количество храна, просто е нужно да преразпредели времето на нейния прием в рамките на денонощието.

„Откритието на Йошинори Осуми до голяма степен промени наши възгледи върху храненето“ - признава биогеронтологът, руският проф. Алексей Москалев, д.б.н. - В светлината на неговите изследвания класическите препоръки да се храним често и по малко претърпяха крах. Докато съветите да се провеждат разтоварващи дни, отказът от вечеря или лечебно гладуване получиха сериозна научна подкрепа, въпреки че преди те противоречаха на официалните възгледи по отношение начина на хранене. 

Най-важното: за отключване на автофагия в клетките е достатъчно човек да не яде в продължение на 14 часа. Това дава възможност за много широко прилагане на такъв режим на хранене (само хора с болести на жлъчния мехур трябва да се косултират с лекар).

По принцип има хора, които могат да гладуват цял ден и повече, а тук може да се яде по време на т.нар. хранителен прозорец – неговата продължителност е 10 часа. През останалите 14 часа може само да се пие вода, чай или кафе без захар. Както показва опитът, такова прекъсване в приема на храна се понася много леко, тъй като по-голямата част от това време преминава в сън. Пробвайки такъв режим и усещайки себе си добре, хората започват да го спазват постоянно. Въпреки че се допускат и епизодични отклонения”.

На практика всичко се свежда до двукратен прием на храна – закуска и по-късен обяд, като първото хранене за деня да е по-обилно. Не си мислете, че това е нереално. Просто опитайте как действа. Съставете си график, като започнете със закуската.

Ако обичайно закусвате в 7 часа сутрин, изчислете 10 часа напред и ще получите 17 часа – това ще е времето за вашата вечеря и след това до самата закуска нищо не трябва да се яде. Можете само да пиете посочените течности, но без алкохол. Като вземете предвид, че спането е 8 часа, голяма част от 14-часовия период ще прекарате в сън и няма да чувствате глад. Още по-добре би било, ако преместите закуската в 10 часа преди обяд, а вечерята не по-късно от 20 часа вечерта.

Възниква въпросът не е ли вредно да се отлага закуската. „Нищо опасно няма в това - обяснява д-р Михаил Богомолов – психоендокринолог. - Биоритмите на нашите хормони работят така, че за час-час и половина до изгрева на слънцето черният дроб започва да изработва глюкоза в кръвта. Тя осигурява енергия на организма в началото на деня, това е резултат от еволюцията, нашите предци обикновено не са закусвали сутрин, хапвали си доста по-късно.

Добивайки препитанието си, те са стапяли тази глюкоза. А в днешно време, когато се движим много по-малко още от сутринта, глюкозата не се стапя, а се синтезира в излишни мазнини. Ние препоръчваме на пациентите със захарен диабет да отлагат закуската с 3-4 часа, тъй като покачването на глюкозата при тях сутрин е още по-високо и се запазва до залез слънце. Препоръчваме им тази закуска да е бетъчно-зеленчукова, т.е., да няма лесноусвояеми въглехидрати. Това може да са бъркани яйца или омлет с домати, с други зеленчуци също. Подобни ястия практически не повишават глюкозата в кръвта”.

„На международната конференция „Хранене и дълголетие” в медицински клъстер в Сколково - обяснява проф. Москалев - ние стигнахме до консенсуса, че най-важното за здравословното хранене е да се откажем от преработена храна. Това не е само бързото хранене, но и готовите закуски и обяди, консервите. В тях има много трансмазнини, бързи въглехидрати и сол.

Продуктите да са максимално пресни. Менюто да съдържа всички необходими макро- и микронутриенти. Храната да е разнообразна – по малко от всичко. Избягвайте бързите въглехидрати, като добавянето на захар или нишестени продукти. За да „залъжете” организма, че изяденото е достатъчно, половината порция от всеки прием на храна нека е от зеленчуци, които създават обем при минимум калории”.

* Източник: zdrave.to

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.