Готвят техническа безработица за чиновниците в Румъния

Готвят техническа безработица за чиновниците в Румъния

В Румъния се готви правителствена наредба, която предвижда техническа безработица и за бюджетните служители, ишат местните в. "Адевърул" и "Гъндул".

Премиерът Лудовик Орбан съобщи пред телевизия Бе1, че правителството подготвя наредба, съгласно която служителите в държавните институции, които не са пряко замесени в борбата с епидемията от коронавируса и нейните последици, ще бъдат пращани вкъщи в техническа безработица за 15-дневен период месечно. След това те ще се завръщат на работа за две седмици, за да заместят колегите си, които са осигурявали до момента функционирането на съответните институции. "Обмисляме един относително прост механизъм, чрез който делим служителите на две: едните ходят на работа 15 дни и осигуряват функционирането на институциите, а останалите са в техническа безработица. След 15 дни идват тези, които са били в техническа безработица", обясни премиерът и допълни, че изпратените в техническа безработица ще получават 75 процента от брутната си заплата.

Този механизъм няма да се прилага в някои сектори, като здравеопазване и отбрана, които имат централна роля в борбата с епидемията и в сферата на националната сигурност, каза още румънският премиер.

Сенатът на Румъния е гласувал законодателно предложение на Социалдемократическата партия, което предвижда пенсия за децата на медицински кадри, починали в борбата с коронавируса.

При смърт на здравен служител министерството на здравеопазването отпуска на семейството му допълнителна помощ в размер на две средни работни заплати. Наследниците на починалия медик имат право на пенсия в размер на 75 процента от заплатата му. Ако починалият няма наследници, неговите родители ще ползват половината от пенсията за наследник. Наследниците на медицинските кадри, починали в борбата с коронавируса, ще ползват правото да не заплащат данък имоти, пише "Ромъния либера".

Междувременно стана известно, че поклонението за Цветница се отменя тази година, а литургията за Възкресение Христово ще бъде отслужена в отсъствие на миряните, съобщи канцеларията на Светия синод на Румънската православна църква, предаде агенция Аджерпрес.
Около 82 процента от населението на Румъния са православни християни, католиците са около 4,3 процента, протестантите са 6,4 процента, а 7,4 процента изповядват други религии.

Броят на жертвите на болестта в страната е нараснал до 220. Броят на потвърдените случаи на заразяване в Румъния към 8 април бе 4 761.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.