Готвят шоково поскъпване на парното от юли (ОБЗОР)

Заради нарастващите котировки на природния газ

Готвят шоково поскъпване на парното от юли (ОБЗОР)

Най-голямо увеличение от 138% се иска за абонатите в Габрово

Шоково поскъпване на топлинната енергия са поискали почти всички топлофикации в страната, сочат данни от сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Най-голямо нарастване на цените с цели 138% е поискало дружеството в Габрово. Така абонатите в града на Рачо ковача има риск да плащат


от средата на годината за мегаватчас по цели 283,34 лв. с ДДС.


Фактурите им до края на юни за предишния регулаторен период се начисляваха на единична крайна цена от 118,99 лв. На другия полюс е положението в Плевен, където е поискано увеличение на цените за битовите абонати от само 3 на сто, като поскъпването ще е от сегашните 87,19 лв. с ДДС до 90,41 лв. На практика от дружествата в големите градове то остава единственото с цена под стотарка за мегаватчас топлинна енергия.

Сред рекордьорите по поскъпване е и съпътстваната от множество екологични и технически проблеми топлофикация в Перник. За следващите 12 месеца след 1 юли 2021 г. в миньорския град абонатите на парното ще трябва да плащат по 117,89 лв. за мегаватчас топлинна енергия, което


с 60% повече спрямо сегашната цена


от 73,30 лв.

Столичната топлофикация е с най-много абонати в България и е най-големият промишлен консуматор на природен газ. От софийското дружество са поискали от първия ден на юли да фактурират мегаватчас топлинна енергия по 113,184 лв. с ДДС, което е с около 15,5% по-високо от досегашната крайна цена от 98,508 лв. През миналата година, заради широко рекламираното поевтиняване на природния газ със задна дата от 5 август 2019 г. хиляди клиенти на столичното парно очакваха да не доплащат изравнителни сметки посред лято, но немалка част от тях останаха излъгани.

Сред топлофикациите с искания за огромни поскъпвания е това във Велико Търново. Дружеството там е подало заявление в КЕВР за нарастване на цената на мегаватчас топлинна енергия от сегашните 126,65 лв. с ДДС до 178,56 лв. от средата на годината. В случай на одобрение на искането, юлските фактури, които ще получат абонатите


в Старата ни столица ще бъдат с 41% по-високи.


В Пловдив поскъпването според подаденото заявление от дружеството е 22,7%. Цената на мегаватчас топлинна енергия под тепатата би скочила от сегашните 105,44 лв. с ДДС да 129,37 лв. Доста по-солени фактури ще получават от средата на годината абонатите в Русе. Там поисканото поскъпване е от 82,09 с ДДС за мвтч до 113,18 лв. или с почти 38% отгоре. Донякъде в по-добра ситуация ще са обитателите на топлофицирани жилища в Бургас, където се предлага цената да скачи с 32,5% от сегашните 85,27 лв. с ДДС за мвтч до почти 113 лв.

За абонатите във Варна от първия ден на юли се иска да получават фактури със 7% по-висока цена на мегаватчас топлинна енергия от сега действащата. Така те ще плащат по 107,93 лв. за ДДС за единица енергия, вместо сегашните 101 лв.

Решението за новите цени ще бъдат приети от регулатора в края на юни. Те ще влязат в сила от 1 юли и ще важат до 30 юни 2022 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.