Готвят промени в Закона за обществените поръчки (ОБНОВЕНА)

Готвят промени в Закона за обществените поръчки (ОБНОВЕНА)

Служебното правителство ще подготви промени в Закона за обществените поръчки, съобщи на брифинг служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов в присъствието на представители на министерствата на финансите и на икономиката. 

Промените ще бъдат свързани с правилата, по които се работи "ин хаус", с които се избягват обществените поръчки, т.е. когато изпълнителят сключва договори с външни изпълнители.

"Ин хаусът"  по същество представлява вътрешно възлагане, когато дадено министерство или друго ведомство, практиката е възможна и в общините, правят вътрешно възлагане - те използват свои собствени структури, без да е необходимо да прилагат общия ред за обществените поръчки, когато се извършват дейности, възложени от публични институции. Самият "ин хаус" е процедура, която е съвместима с европейските регулации, при определени условия и ограничения. Ние също смятаме, че тя може да бъде полезна в икономическо и социално отношение, стига да не се злоупотребява с нея, каквато е широката практика през последните години. Виждаме, в областта на пътното строителство, на икономиката, транспорта, енергетиката и в други области именно превратно използване на "ин хаус" процедурите за избягване на обществени поръчки. В тези случаи държавни дружества се използват като посредник за превъзлагане на дейности без изпълнение на конкурентни условия и публичност. Има и обратни случаи, когато държавата е създала свои предприятия, но те не се използват пълноценно за дейностите, за които са придназначени, както например, в сектора на отбраната", заяви Стоилов.

Агенцията по обществените поръчки работи по проблема и в скоро време се очаквало да бъдат представени предложения, които да засегнат и нормативната уредба. С малки, но важни промени в Закона за обществените поръчки, чл. 14, можело да бъдат преустановени порочните практики. 

"Нашето предложение е "ин хаусът" да се използва, когато юридическото лице разполага с необходимите човешки и технически ресурси, за да осигури

самостоятелно изпълнение на не по-малко от 80 процента от дейностите

предмет на договора. Идеята е, когато изпълнителят разполага в голяма степен с възможностите сам да изпълни това, което му е възложено, той да използва този механизъм. И само по изключение, само за някои спецализирани дейности да могат да се привличат външни изпълнители. Тогава биха се прекратили до голяма степен сегашни порочни практики - тези конфликти, когато нещо се прави без да е известно отнапред каква е неговата стойност, какви са възможностите на изпълнителя и в крайна сметка как се защитава обществения интерес", обясни Стоилов.

Представителите на финансовото и на икономическите министерства посочиха, че по темата за "вътрешното възлагане", което е едно от изключенията на Закона за обществените поръчки, се работи още от края на юни. 

Като пример бе посочен предоставянето на 630 млн.лв. на ДКК за увеличение на капитала и след това ДКК дала парите на собственото си дружество "Монтажи", и тези средства били насочени за ремонт на язовири. Няколко десетки подизпълнители били ангажирани с тази дейност. 

Като друг пример бе даден спечелването на договори от дружеството "Автомагистрали". Възложено му било строителство, като и на възложителя, и на изпълнителя било ясно, че дружеството няма капацитет да изпълни строителството. И ползвайки института на възлагането "ин хаус", "Автомагистрали" на свой ред превъзложило строителни работи - наело строителна техника с персонал, закупило материали и това на практика е скрито превъзлагане на строителни работи.

"По този начин безпрецедентно грубо се заобикаля закона, защото ползите отиват в дружествата изпълнители, те получават плащанията без да участват в нормална състезателна обществена поръчка, а негативите остават за държавните компании, тъй като "Автомагистрали" носи гаранционна отговорност за извършените работи от други фирми", обясни зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев. 

"Амбицията на служебното правителство е да подготви промени в Закона за обществените поръчки, да се стартира обществено обсъждане и в новото Народно събрание да се постави този въпрос", каза Стоилов.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.