Готвят поскъпване на топлата вода преди края на лятото

Готвят поскъпване на топлата вода преди края на лятото

"Булгаргаз" иска драстичен скок на синьото гориво с над 15% от септември

Готвят поскъпване на топлата вода преди края на лятото. Това става ясно след като "Булгаргаз" поиска драстично поскъпване на синьото гориво с над 15% от септември. Държавното дружество предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за септември в размер на 21,51 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия (ЗЕ, чл. 30, ал. 1, т.7), съобщиха от обществения доставчик.

В сравнение с цената за август, предложената от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ за септември, е по-висока с 15,21% или с 2,84 лв./MWh, посочват от държавното дружество. Увеличението се дължи на повишените с над 45 процента спотови цени на европейските газови пазари за периода 1-10 август, в сравнение с цените за юли. Спотовият компонент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ, обясняват от "Булгаргаз".

"Булгаргаз" ЕАД информира още, че прогнозната цена на природния газ за октомври е 21,91 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с предложената за утвърждаване от КЕВР цена за септември, прогнозната цена за октомври на 2020 г. е по-висока с 0,40 лв./MWh или с 1,86 процента.

Прогнозната цена на природния газ отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 10.08.2020 г. и е неокончателна. Окончателното предложение на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване цената на природния газ за октомври ще бъде внесено в КЕВР на 10.09.2020 г., се посочва в съобщението.

Според решение на регулатора за следващите 12 месеца, считано от 1 юли 2020 г. при промяна на цената синьото гориво, доставяно от „Булгаргаз“ с повече от 15 на сто, трябва да има промяна и в стойността на топлоенергията за бита. В случай, че КЕВР одобри искането на държавното газово дружество за ръст на цената за септември с 15,21% има риск да поскъпне и топлоенергията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.