Готвят нови промени по държавния бюджет

Готвят нови промени по държавния бюджет

Вдигат прага за издаване на гаранции за европроекти

Държавният бюджет на България ще бъде променен отново, за да може страната ни да издава гаранции по два нови европроекта за намаляване икономическите последици от коронавируса. Това стана ясно след прието решение на Министерски съвет (МС) днес.

Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г. (ЗДБРБ) ще се покрият гаранциите ни по Европейския инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства (SURE) и Паневропейския гаранционен фонд.

С промените максималният размер на предвиденото в закона ограничение за новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината, се вдига от 1.535 млрд. лв. на 1.845 млрд. лв. Това обаче няма да окаже влияние върху бюджета, посочват от МС.

Инструментът SURE е създаден за справяне с ръста в безработицата. Общият бюджет е 100 млрд. евро, като финансовата помощ ще се отпуска под формата на заем. ЕК ще набира средства от финансовите пазари. За целта е необходим ангажимент от държавите-членки за предоставяне на гаранции за риска, поет от ЕС. Размерът на изискуемата гаранция от дадена държава-членка е пропорционален на относителния дял на брутния й национален доход (БНД) в този на ЕС, съответно максималният размер на ангажимент от България е приблизително 107.5 млн. евро, които отговарят на 0.4 % от БНД на ЕС. Предвижда се държавите-членки да предоставят гаранциите по силата на гаранционно споразумение, сключено между Комисията и всяка отделна държава-членка.

При Паневропейския гаранционен фонд крайни бенефициенти са микро, малки и средни предприятия, корпорации и публични предприятия, предоставящи важни услуги, включително такива в областта на здравеопазването, медицинските изследвания и образованието. Общият размер на средствата е 25 млрд. евро. Очаква се фондът да мобилизира до 200 млрд. евро допълнителна целева ликвидност и краткосрочна капиталова подкрепа. Той ще се финансира от държавите членки на ЕС, като приносът им ще бъде под формата на неотменими, безусловни гаранции при първо поискване, които ще покриват загубите и свързаните с тях разходи, възникнали в изпълнение на операции, финансирани от ЕИБ и ЕИФ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.