Много чужди думи се използват непрекъснато в многострадалния ни език и една от тях е „кетъринг“.

У нас услугата е навлязла масово от началото на новия век и в момента става все по-популярна, твърдят заетите в бранша. Според тях основното й предимство е възможността да бъдат обслужени много повече хора, отколкото и в най-голямата кръчма.

Английската дума може да е много нова в родината, но нашенският лаф „кьор софра“ е поне на няколко века и сигурно се е появил преди западната чуждицата, нищо че също няма български корен. От край време по нашите земи всеки се надява да бъде поканен на някакво мероприятие, където да хапне и да пийне на аванта. Какво да се прави - манталитет. В условията на пазарна икономика „кьор софра“ и спонсорираните командировки станаха традиционен начин бизнесът да си осигури благосклонността на когото или на които трябва. На подобни събирания с много народ може да се види и друго - пенсионери, които хапват бързо и слагат в найлончета и нещо за вкъщи.

Възможността да си спестиш готвенето обаче не опира до ограничения бюджет, въпреки че за много хора е решаващ. Времето е динамично и консуматорската култура яко е навлязла в бита ни. Болшинството млади майки със или без желание оставят невръстните си деца на отглеждане на родителите си и отиват на гурбет в чужбина или в столицата. Или го правят, за да имат повече време за чалготеката в големия град, където си търсят работа и късмета си - принца на бял кон (мерцедес). По-грижовните и да искат да готвят, не им остава време и нерядко предпочитат да вземат на връщане от работа пица или да звъннат по телефона да им я донесат вкъщи. Пестят време, за да обърнат внимание на чедото си, чакащо цял ден с нетърпение какво ще му донесе мама, и да му помогнат да си напише домашното, докато татко гледа мач по телевизията и се налива с бира пред синия екран. Бащите също са хора и се ползват от улесненията на кетъринга. Някои от тях са принудени да го правят, защото избраницата им просто не иска да си разваля маникюра с готвене и каквато и да е домакинска работа. Съдба!

И така лека полека, за добро или не, познатото ни от миналото готвене и висене на домакинята край печката отива в историята. По-големите късметлии имат баба, която готви с мерак за внуците и покрай тях намазват и другите от фамилията. Останалите минават през пицарията или топлия щанд в супера и купуват порции от фабричната кухня, където невинаги знаем дали плащаме за истински продукти или за имитации.

Масово вече и училища и детски градини са минали на изхранване през кетъринг фирми. В столовите им го няма вече появяващия се часове преди обяда мирис на готвената манджа. Сега се чудят какво ще им докара баничарката, а не как по уханието да познаят какво се вари в казана на готвачката.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Родителски неволи

Свикнали сме да чуваме как родители се жалват, че детето им не е прието в ясла, детска градина или първи клас. Сагите тогава са големи. Да не говорим, че имаше времена, в които за елитно училище майки, баби и татковци се редуваха по цели нощи в колите, за да се уредят с място.

Панацеята е-здравеопазване

Електронното здравеопазване е нещо като извънземните. Всеки говори за него, но никой не го е виждал. Всъщност май го дискутираме през последните 10-15 години.

Защо не знаем къде са парите от втората пенсия?

Вторият стълб, допълнителното задължително пенсионно осигуряване е създаден да осигурява втора пенсия в допълнение на пенсията от ДОО. Всеки работещ може да се осигурява само в един универсален фонд и в един професионален.