Готварски курсове, филми и концерти в Седмицата на китайската култура
2

Готварски курсове, филми и концерти в Седмицата на китайската култура

Седмица на китайската култура под мотото “Заедно съзерцаваме една луна: Празник Средата на есента” ще се проведе онлайн от 1 до 8 октомври т.г., по случай традиционния китайски празник „Средата на есента”

„Средата на есента” е един от най-важните традиционни китайски празници, като датата на честването му се променя според Лунния календар. През 2020 г. този „свещен” за китайските традиции празник е на 1 октомври. В този ден Луната е пълна, а сребристата й светлина осветява и събира семействата заедно. Счита се, че тогава реколтата е най-богата, а плодородието е отплатата на природата за трудолюбието и усърдието през цялата година.
„За съжаление през тази година красивият традиционен празник „Средата на есента” ще бъде по-различен от всички досегашни”, споделят от Китайския културен център в София, който, като единствен за всички страни от Централна и Източна Европа, въпреки пандемичната световна обстановка, ще организира редица интересни инициативи - разбира се онлайн”, казват от ръководството на културната институция.

Любителите на китайската култура, изкуство, опера, бойни изкуства, кухня, природни забележителности и възможности за туризъм ще могат да се насладят на над 14 събития. Те ще се реализират онлайн, и сред тях са: няколко тематични изложби с виртуална реалност, видео-филми и клипове на тема „Средата на есента”, които показват как празникът се отбелязва в различни области на Китай, виртуално хорово изпълнение, представяне на културата и туризма на град Нинбо, концерти с древни китайски инструменти, както и на съвременна китайска опера, организиране на работни групи по приготвяне на китайска храна “Вкусът на Китай”, изложба на рисунки на китайски деца, както и обучение във виртуални класни стаи, виртуално околосветско пътешествие през „Средата на есента” и други. Това са само част от събитията, които Китайският център има намерение да сподели с любителите на китайската култура до 8 октомври, на сайта си http://bg.cccsofia.org. и посредством Facebook, Wechat, и tiktok акуантите.
„Понастоящем всички държави по света са затворени сред гъстата мъгла на Covid-19, но епидемията няма да спре искреното приятелство между Китай и България, чрез което заедно ще преодолеем трудностите, пред които вирусът ни изправя. Няма да спре и общия ни стремеж за прекрасен и хармоничен живот”, коментират от ръководството на Китайския център в София.
Седмицата е организирана от Дирекция Международен обмен и сътрудничество към Министерството на културата и туризма на Китай и е реализирано от центровете за културен обмен между Китай и другите държави по света, както и от Китайския културен център в София, който е единствен на територията на страните от ЦИЕ.
„На живо” ще бъде излъчен и концерт, изпълнен от традиционни и съвременни китайски инструменти като гуцин, вертикалната бамбукова флейта сяо, монголския струнен музикален инструмент матоуцин и виолончело, вокални изпълнения, представления на китайската традиционна опера кунцю и демонстрации по тайдзи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.