0

С едмица на китайската култура под мотото “Заедно съзерцаваме една луна: Празник Средата на есента” ще се проведе онлайн от 1 до 8 октомври т.г., по случай традиционния китайски празник „Средата на есента”

Седмица на китайската култура под мотото “Заедно съзерцаваме една луна: Празник Средата на есента” ще се проведе онлайн от 1 до 8 октомври т.г., по случай традиционния китайски празник „Средата на есента”

„Средата на есента” е един от най-важните традиционни китайски празници, като датата на честването му се променя според Лунния календар. През 2020 г. този „свещен” за китайските традиции празник е на 1 октомври. В този ден Луната е пълна, а сребристата й светлина осветява и събира семействата заедно. Счита се, че тогава реколтата е най-богата, а плодородието е отплатата на природата за трудолюбието и усърдието през цялата година.
„За съжаление през тази година красивият традиционен празник „Средата на есента” ще бъде по-различен от всички досегашни”, споделят от Китайския културен център в София, който, като единствен за всички страни от Централна и Източна Европа, въпреки пандемичната световна обстановка, ще организира редица интересни инициативи - разбира се онлайн”, казват от ръководството на културната институция.

Любителите на китайската култура, изкуство, опера, бойни изкуства, кухня, природни забележителности и възможности за туризъм ще могат да се насладят на над 14 събития. Те ще се реализират онлайн, и сред тях са: няколко тематични изложби с виртуална реалност, видео-филми и клипове на тема „Средата на есента”, които показват как празникът се отбелязва в различни области на Китай, виртуално хорово изпълнение, представяне на културата и туризма на град Нинбо, концерти с древни китайски инструменти, както и на съвременна китайска опера, организиране на работни групи по приготвяне на китайска храна “Вкусът на Китай”, изложба на рисунки на китайски деца, както и обучение във виртуални класни стаи, виртуално околосветско пътешествие през „Средата на есента” и други. Това са само част от събитията, които Китайският център има намерение да сподели с любителите на китайската култура до 8 октомври, на сайта си http://bg.cccsofia.org. и посредством Facebook, Wechat, и tiktok акуантите.
„Понастоящем всички държави по света са затворени сред гъстата мъгла на Covid-19, но епидемията няма да спре искреното приятелство между Китай и България, чрез което заедно ще преодолеем трудностите, пред които вирусът ни изправя. Няма да спре и общия ни стремеж за прекрасен и хармоничен живот”, коментират от ръководството на Китайския център в София.
Седмицата е организирана от Дирекция Международен обмен и сътрудничество към Министерството на културата и туризма на Китай и е реализирано от центровете за културен обмен между Китай и другите държави по света, както и от Китайския културен център в София, който е единствен на територията на страните от ЦИЕ.
„На живо” ще бъде излъчен и концерт, изпълнен от традиционни и съвременни китайски инструменти като гуцин, вертикалната бамбукова флейта сяо, монголския струнен музикален инструмент матоуцин и виолончело, вокални изпълнения, представления на китайската традиционна опера кунцю и демонстрации по тайдзи.