Изнесените от омбудсмана на републиката данни за условията на живот в дома за пълнолетни лица с деменция в село Горско Косово са потресаващи. 24 са смъртните случаи за миналата година, при настанени в момента 57 души.

Проверка е установила пациентка с рани от залежаване, които не са били почистени с дни. В същото време независимо от шумното огласяване на случая, това не е новина. Проверки са правени и преди, както е отбелязано и в писмото до главния прокурор. Тогава те бяха също не по-малко шумни, установи се и че от персонала злоупотребяват със средства, предназначени за настанените. Така че ако се продължи в тоя дух, ще се стигне до всяко чудо за три дни. Това не означава, че не трябва да се търсят виновни. Съвсем естествено е и прокуратурата, и социалното министерство да откликнат и направят своите проверки. Както и тутакси го направиха. Но вниманието трябва да се насочи към друго – да се променят условията и отношението към страдащите от деменции. И това е работа на държавата, не на прокуратурата. Очаквано е управителката на дома да се оправдава. Но някак си е неприемливо да заявява, че едва ли не в дома им докарват смъртници и изтъкна, че дори имало случаи възрастни да умрат един час след настаняването си. И това е човек, който би трябвало да е с призванието да се грижи за хора в беда. Все пак това е място, където би трябвало да работят личности, които проявяват състрадание и милосърдие.

Сега обаче нека не използваме случилото се за трупане на евтини политически дивиденти. Но за да се сложи край на това безобразие, държавата трябва да реши бързо проблема, не само с развързване на кесията, а с по-доброто регламентиране, осъществяване и контролиране на този тип социална помощ. Как да стане това? Нека тук не изброяваме колко хора са ангажирани с решаването на подобни проблеми. А ако започнем да изброяваме така наречените неправителствени организации, които имат възможности за практическа помощ, която да реализират в сътрудничество с държавата, списъкът ще се окаже дълъг. За съжаление, повечето от тях вместо да помагат, се занимават с писане на негативни доноси до евроинституциите. Тоест излиза, че вместо да помагат, повечето от тях пречат. И се използват за подклаждане на напрежение. Нито ние като данъкоплатци имаме полза от това, нито хората, които се нуждаят от тези грижи. Все пак нас ни интересува да не изплуват на повърхността периодично едни и същи проблеми.

По темата: Горско Косово чудо
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Римейкът на “Кажи си, Иване”

Оглушителна протестърска тишина настъпи след телевизионното разкритие на Стив Ханке, че е дал на президента Петър Стоянов куфарче с документи, уличаващи в корупция тогавашния премиер Иван Костов.

Краят на ерата „забравих“ си бележника

Повече от 3/4 от училищата тази учебна година са заложили на електронни дневници, като от тях близо 400 пък са пратили хартиения дневник в историята. Предимствата от тази възможност несъмнено са много и в различни посоки. Родителите, например, могат да следят всичко случващото се с тяхното дете, докато пътуват или имат някоя друга свободна минута на работа.

Да ти виждам ръцете! Ти си в болничен!

Нека да уточним – взимането на болничен, когато си здрав като кафърски бивол, не е престъпление. Точното определение на това явление е класически тарикатлък.