Горски проверяват къмпингуващи край Сърница заради опасност от пожари
2

Горски проверяват къмпингуващи край Сърница заради опасност от пожари

Екипи на Държавно горско стопанство „Селище”  ще извършат проверки на всички къмпингуващи лица на територията на стопанството-в района на Сърница, за да се уверят, че се намират в районите на обособените къмпинги и че спазват противопожарните правила. Проверки ще се извършват и на берачите на горски продукти и лицата, осъществяващи дейности в горските територии.

Това стана ясно по време на извънредно заседание на Общинския кризисен щаб в Сърница. То бе свикано заради високите температури, сериозната опасност от възникването на пожари и възникналите такива през седмицата, и на него присъстваха представители на общинска администрация, РСПБЗН-Велинград, РУ Полиция-Велинград, ДГС „Селище” и ОПУ Пазарджик.

Подробно обсъдени бяха готовността за бързо отреагиране на всички институции при възникване на пожари, евентуални проблеми при борбата с тях и възможни сценарии за взаимодействие и помощ между държавните органи и местното самоуправление.

Представителите от РСПБЗН разясниха подробно методологията на работа на пожарната служба и начините, методите и предпоставките за свикване на пожарните екипи на териториално и централно ниво.

Общинска администрация и ДГС „Селище” представиха списък на наличната техника при възникване на извънредни ситуации – тежкотоварни автомобили, снабдени с бидони, помпи и съответните пособия за гасене на пожари, както и високопроходима техника за прокарване на пътища през трудно достъпни или високопланински райони.

Също така съвместно бе взето решение общинска администрация и ДГС „Селище” да извършат основно почистване на бендите в района. Това са своеобразен вид водоеми, в които се събира и съхранява негодна за консумация вода, но същата може да бъде използвана като най-близкия водоизточник за гасене на пожари.

Общинска администрация посочи, че към общината има сформирано доброволно формирование съобразно Закона за защита при бедствия и Наредбата за създаването и организиране дейността на доброволните формирования. Тези доброволни се включват активно при всички извънредни ситуации, възникващи на територията на общината, като в настоящата ситуация отново ще се разчита на помощта им.

От към човешки ресурс, ще се разчита предимно на служители от общинска администрация, горските служители, доброволци и пожарникари в случаите, в които е възможно осигуряването им. Всички ресорни институции отново призовават жителите и гостите на Община Сърница да проявяват особено внимание, да не палят огън на открито в никакви ситуации, а при палене на огън в обособени места, това да става само при необходимост, като се съобразяват с температурата на въздуха и силата на вятъра. Също така се призовават гражданите да не хвърлят угарки от цигари, защото предвид силното засушаване, високите температури и силния вятър те са основната предпоставка за възникването на пожари в горските и полските територии.

При предизвикване на пожар – умишлено или по непредпазливост, виновните лица носят наказателна отговорност съгласно Наказателния кодекс, като съща така подлежат и на глоби и имуществени санкции в особено големи размери.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.