Горски предприятия: Ще осигурим дървесината за отоплителния сезон

Горски предприятия: Ще осигурим дървесината за отоплителния сезон

Шестте държавни горски предприятия в страната ще осигурят необходимото количество дървесина за отоплителния сезон, въпреки повишеното търсене през тази година. Това бе докладвано от директорите им на служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков по време на работна среща, съобщиха от ресорното ведомство. 

По думите им министерството и горските предприятия са създали своевременна и добре действаща организация за регулярното предоставяне на дърва за огрев на физически лица за лични нужди.

Бозуков апелира гражданите да се снабдяват само със законно добити дърва за огрев. Той уточни, че при закупуването им трябва да се проверява за наличието на

маркировка на дървата, а купувачът задължително да изиска и да съхранява оригинала на превозния билет, с който са доставени. 

Директорите на държавните горски предприятия припомниха, че определените за 2021 г. количества дърва за огрев за директни продажби на физически лица по списъци от кметства надхвърлят 1 милион пространствени кубични метри, една трета от които са предвидени за продажба като стояща дървесина, а останалото количество от 675 хиляди пространствени кубични метра като добити от горски склад. Тазгодишното количество е над отчетеното за предходната година, с което се гарантира задоволяване на търсенето. Те изтъкнаха, че снабдяването с дърва за огрев е сред приоритетите им, а по-голямата част от доставките се извършват още в летните месеци. Така дървата изсъхват и отделят по-малко вредни вещества при горенето.

Въпреки повишеното търсене, цените на дървата са сходни с миналогодишните.

Най-търгуваните широколистни дърва се предлагат за лична употреба от горски склад на цени между 37 лева и 48 лева

за пространствен кубичен метър без ДДС, иглолистните дърва – между 24 лева и 36 лева без ДДС за различните териториални поделения и се определят от специфичните условия на района, отдалечеността на сечището от населеното място и разходите за добив. Продажната цена на дървата за огрев, добивани от самите лица за собствени нужди, е в границите от 5 лева до 22 лева за иглолистни дърва без ДДС за пространствен кубичен метър и съответно от 12 лева до 28 лева без ДДС за пространствен кубичен метър за широколистните дърва.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ