Горската агенция иска конкретизация на промените в ловния закон

Горската агенция иска конкретизация на промените в ловния закон

Горската агенция иска прецизиране и конкретизация на промените в Закона за лова и поазване на дивеча (ЗЛОД), съобщиха от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).

Според изпълнителния директор на ведомството инж. Мирослав Маринов, ИАГ като контролен орган е най-заинтересован текстовете за промени в ЗЛОД да бъдат прецизирани и конкретизирани, така че да не се създава предпоставка за тълкуване и опасност от неправомерната им употреба.

"Текстовете за промени в Закона за лова и опазване на дивеча трябва да бъдат разгледани отново и да бъдат прецизирани, докато

се намери баланс между всички заинтересовани страни".

Това заяви инж. Мирослав Маринов, по време на проведенето днес заседание на Ловния съвет към ИАГ. Това предложение беше гласувано и подкрепено от членовете му. На заседанието присъстваха представители на Изпълнителна агенция по горите, директорите на регионални дирекции по горите, държавни горски предприятия, представители на МОСВ, БАБХ, ЛТУ, ИГ при БАН, председателите на НЛРС СЛРБ, БЛРС и представители на природозащитната общност.

„По време на общественото обсъждане получихме много становища и мнения, с които ще се съобразим, бяха проведени срещи с природозащитни организации и искам да ви уверя, че

няма да бъдат допуснати промени, свързани с употребата на забранени средства

по време на лов, които да са заплаха за природата. Още повече, че към момента в България плътността на запаса на дивата свиня не дава основание за прилагането им. Предложенията ще претърпят корекции.“, категоричен бе инж. Маринов.

Становищата от общественото обсъждане, както и текстовете от предложенията за промени ще бъдат разгледани в разширен състав на работната група като бъдат включени експерти от Лесотехническия университет и широк кръг природозащитни организации, уточниха от ИАГ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.