Горноградската гимназия в Загреб благодари за помощта от България

Горноградската гимназия в Загреб благодари за помощта от България

Директорът на Горноградската гимназия в Загреб Радован Либрич и заместник-ръководителят на отдела по образование към столицата Катерина Милкович благодариха за помощта за възстановяването на сградата ѝ след земетресенията в Хърватия в размер на 50 000 евро, която България осигури. Това става ясно от прессъобщение на МВнР.

Посланикът ни в Загреб Генка Георгиева връчи на ръководството на Горноградска гимназия официално писмо за решението на Министерския съвет на Република България за отпускане на първоначалната финансова помощ.

На среща с директора на гимназията Радован Либрич и заместник-ръководителя на отдела по образование към столицата Загреб Катерина Милкович посланик Георгиева подчерта волята на страната ни средствата да се използват за възстановяване на сградата - символ на близостта между българския и хърватския народ още от 19 в. 

Ръководството на гимназията потвърди, че след приключване на ремонтните дейности на първия етаж на сградата ще бъде обособена историческа сбирка за българите, учили в гимназията. Предвижда и оборудване на Кабинет по български език, който да се ползва и от учениците в Българското неделно училище „Иван Вазов“ в Загреб.

Директорът Радован Либрич и Катерина Милкович благодариха за помощта, която  се приема като потвърждение на приятелството между българи и хървати. Очаква се още през март да започне възстановяването на покрива на гимназията и стълбищната клетка, пострадала много сериозно от земетресението на 29 декември 2020 г. 

В хода на разговора бе обсъдено и сътрудничеството на Горноградската гимназия с гимназия „Марин Дринов“ в София, както и реализирането на конкретни проекти на посолството на България в Загреб с гимназията, включително организиране на литературни четения на български автори, презентации на българския фолклор и традиции.

На 30 декември 2020 г. българското правителството реши да отпусне 100 000 евро първоначална помощ на Хърватия за преодоляване на щетите от земетресението, което взе жертви и причини тежки материални щети. Освен към Горноградската гимназия българската помощ е насочена и към Хърватската академия на науките и изкуствата. За справяне с последствията от земетресението страната ни достави на Хърватия и минерална вода, сгъваеми легла, матраци и  радиатори.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.