Горна Оряховица отново стана столица на суджука
5

Горна Оряховица отново стана столица на суджука

Вкусни и ароматни мръвки превърнаха отново Горна Оряховица в столица на суджука.

Известният и като железничарски център град, е център на поредното издание на традиционния Празник на суджука. Лошото време и проливният дъжд, изсипал се час преди откриването, не попречи на хората да пристигнат на мястото, където още от обяд димяха скари и цвъртяха вкусни мезета. Цената на печената „подкова” бе 5 лв, а освен нея на скарите „тен добиваха” още пържоли, кюфтета, кебапчета, шницели и шишчета със зеленчуци и подправки. Празникът бе открит от кмета на Г. Оряховица, Добромир Добрев, а през трите празнични дни посетителите ще се насладят на изпълненията на Берковската духова музика, формацията „Виво Монтана”, Десислава, Бобан Здравкович и Тони Стораро.

Според легендата в Горна Оряховица суджук се прави от 500 години. През 1538 г.на път за Цариград Рустем паша замръкнал в село Ряховица, където бил приет и нагостен от местните с вкусен деликатес от говеждо месо. Когато разбрали, че пашата отива при султана, селяните изпратили от вкусния колбас и на падишаха. Сюлейман Великолепни опитал българския суджук, останал възхитен и в знак на благоразположение издал свой ферман, с който обявил Ряховица за свободно и вакюфско селище. Вече 500 години суджукът е запазена марка на Горна Оряховица. През 18-ти век суджукът е бил познат под две наименования “Сара” и “Смарлама”. Първият се приготвял от най-вкусното месо, а във втория се прибавяли лой и изрезки. През 19-ти век горнооряховския суджук започва да се изнася и извън българските земи, а през 1861 г. той печели отличие на стопанското изложение в Торино. Освен традиционния суджук, имало и такъв с канела, с лук, с бял и черен пипер. Цената му била три гроша оката. От търговските тефтери от онова време се вижда, че в Горна Оряховица са се произвеждали над 50 тона суджук годишно. През 2011 г. горнооряховският суджук се превърна в първото защитено географско название. След регистрирането му само три местни фирми имат правото да използват това название за продуктите си. В първите години след регистрацията имаше опити от страна на фирми фантоми да произвеждат колбас с името „Горнооряховски суджук”. Днес обаче този колбас вече се произвежда само от колбасарите от региона.

Преди време жители на Горна Оряховица дори предложиха месната подкова да бъде прибавена към официалната емблема на града. Всяка година на фестивала на суджука организаторите изненадват приятно гостите си с торта суджук или суджук с рекордна дължина за Гинес.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.