0

М еждународната федерация по тенис прие искането на играчите и отложи мачовете от олимпийския турнир за по-късно. Досега те започваха в 11 часа местно време, но някои играчи получиха топлинен удар, тъй като температурите са над 33 градуса, а влажността в японската столица също е голяма.

Международната федерация по тенис прие искането на играчите и отложи мачовете от олимпийския турнир за по-късно. Досега те започваха в 11 часа местно време, но някои играчи получиха топлинен удар, тъй като температурите са над 33 градуса, а влажността в японската столица също е голяма.

Миналата седмица номер 1 в света Новак Джокович и Даниил Медведев отправиха призиви към организаторите да преместят мачовете за по-късно следобед заради жегата.

Така от четвъртък те ще започват от 15 часа.

Днес световният номер 2 Медведев едва сдържа нервите си по време на своя мач срещу Фабио Фонини (Ит). Руснакът не издържа на жегата и имаше затруднения с дишането, което наложи намесата на медицинския екип на корта. Съдията попита Медведев дали ще може да продължи, на което той реагира остро, видимо изнервен. „Дали мога да продължа? Да, но мога да умра! Ако това стане, кой ще е виновен“, отсече руснакът, който в крайна сметка спечели с 6:2, 3:6, 6:2.

Успешен мач в жегата записа и Новак Джокович, който се справи с номер 16 в схемата Алехандро Давидович Фокина (Исп) с 6:3, 6:1 за 84 минути. В спор за място на полуфиналите той ще играе с Кей Нишикори (Яп), който надделя над Иля Ивашка (Блрс със 7:6(7), 6:0 за два часа на корта.

Руснакът Карен Хачанов победи осмия поставен Диего Шварцман от Аржентина с 6:1, 2:6, 6:1 и ще играе на четвъртфиналите срещу Юго Умбер (Фр), който поднесе сензацията днес, елиминирайки номер 3 в схемата Стефанос Циципас (Гър) с 2:6, 7:6(4), 6:2 за 2.23 часа. Александър Зверев (Гер) пък победи грузинеца Николоз Басилашвили с 6:4, 7:6(5), след като направи два пробива и веднъж загуби подаването си. Следващият съперник на Зверев е Жереми Шарди (Франция), който надделя над британеца Лиъм Броуди със 7:6(3), 4:6, 6:1.

При жените швейцарката Белинда Бенчич, украинката Елина Свитолина, казахстанката Елена Рибакина и чехкинята Маркета Вондрушова се класираха за полуфиналите и ще си оспорват олимпийските отличия.

Бенчич се наложи в три сета над Анастасия Павлюченкова от Руския олимпийски комитет с 6:0, 3:6, 6:3. Свитолина се справи с 6:4, 6:4 с италианката Камила Джорджи. Рибакина сътвори изненадата, като сравнително лесно отстрани със 7:5, 6:1 поставената под номер 7 испанка Гарбине Мугуруса. Най-лесна бе победата на Вондрушова над испанката Паула Бадоса. Чехкинята, която в миналия кръг отстрани надеждата на Япония Наоми Осака, направи цели три пробива, за да спечели първия сет с комфортното 6:3. После испанката се отказа заради топлинен удар.

На полуфиналите Белинда Бенчич ще се изправи срещу Елена Рибакина, а за място във финала в другия мач ще спорят Елина Свитолина и Маркета Вондрушова.