Колкото повече знаем за приватизацията, и за тази част от българския преход, която може да се окачестви като частично неуспешна, е по-добре. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов. Повод е проверката, която възложи главният прокурор Иван Гешев на ДАНС за целия приватизационен процес и на последващия контрол по сделките. 

"Най-малкото тази проверка ще осветли начина, по който беше извършена приватизацията", каза той. Въпреки това Горанов изрази съменние, че сделки, случили се преди толкова много години могат да бъдат преразгледани.

"Но ако се знае истината за прехода, и специално в частта приватизация, ще се дадат отговори на въпроси, които си задават гражданите“, посочи той. По думите му трябва да се търси информация в звената, които са извършвали приватизация. Причината е, че в минали периоди Агенция за приватизацията, както и оделните министерства също са извършвали приватизация. Той увери, че в МФ имат данни колко пари са постъпили от сделки за приватизация, без да посочва точна цифра. "Дали е могло да бъдат повече, вероятно да“, продължи Горанов.

Темата с проверката на приватизационните сделки коментираха в МС синдикатите и работодателите, които оцениха положително тези действия. 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че всяко действие, което внася яснота във всички процеси, е добре дошло. Но не трябвало от това да се прави поредната дъвка и сензация. „Ако остане в тази посока, смятам, че не е правилно. Ако се стигне до проверка на законността в момента, в който е ставала сделката, доколко тя е била адекватна, това би било полезно. Другото може да се превърне в лов на вещици“, посочи той.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов бе по-лаконичен. „Когато разберем, че в приватизацията на Кремиковци нищо не е било наред, какво правим? Няма го Кремиковци. Какво ще стане като установим, че е бил откраднат заводът за микропроцесори в Правец“, попита риторично той.

Работодателите, в лицето на Цветан Симеонов от БТПП, пък заяви, че всяко едно действие, което ще бъде в борба с корупцията, заслужава внимание и подкрепа.

Какво коментираха депутатите по темата, четете тук.

Какво точно ще проверява ДАНС пък, четете тук.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Радев пусна поправките в извънредния закон и бюджета

Президентът Румен Радев не е наложил вето и е пуснал за обнародване поправките в извънредния закон, както и актуализацията на бюджета. Те вече са предвидени за публикуване в "Държавен вестник" за 9 април ( утре- б.р), когато трябва да има извънреден брой на изданието. Това става ясно от сайта на "Държавен вестник".

Дончев: Смутът с ББР е заради съмнения, че държавата е дала кредита

Смутът дойде от това, че Банката за развитие (ББР)  е инструментът, чрез които осигуряваме гаранции на търговските банки, а имаше неоснователни съмнения, че този кредит е с ресурс от държавата. Така коментира отстраняването на шефовете на ББР вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" на БТВ. 

Ще може да плащаме разсрочено за военни продукти и услуги от САЩ

В резултат на подписаните до момента договори по Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ (FMS) за придобиване на самолети F-16 и други отбранителни продукти в Министерството на отбраната е получено писмо от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на Департамента по отбрана на САЩ (DSCA), че Република България е включена в списъка на страните, които могат да заплащат разсрочено, на вноски по тримесечия, дължимите суми при сключване на нови договори по FMS, съобщиха от МО.