Горанов: Няма основание общините да получат финансови компенсации

Горанов: Няма основание общините да получат финансови компенсации

Общините с излишък към април въпреки коронавируса

Няма основание за предоставяне на финансови компенсации за общинските бюджети от държавата. Това написа министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на депутатски въпрос.

Към края на април финансовото министерство (МФ) отчита значителен спад в постъпленията на общините. Приходите от данъка върху недвижими имоти са надолу със 75.7 млн. лв. спрямо година по-рано. Приходите от данъка върху превозните средства намаляват с 42.2 млн. лв. Събраните средства от таксата върху битовите отпадъци също намаляват с цели 95.4 млн. лв. на годишна база. От ведомството обаче обясняват, че това се дължи на предприетата мярка за удължаване на сроковете за плащане на местни данъци. Срокът за ползване на до 5% отстъпка от тези данъци се измести до края на юни, като от МФ предвиждат, че пропуснатите суми ще се наваксат.

По изпълнението на разходите също има спад от 68 млн. лв. Просрочените задължения по общинските бюджети намаляват с 27.2 млн. лв. спрямо края на 2019 г. Въпреки посочения спад, от ведомството на Владислав Горанов отчитат формиран излишък от общините в размер на 338.7 млн. лв. От тях 115.4 млн. лв. са излишък в местни дейности, а останалите 223.2 млн. лв. са излишък в делегираните от държавата дейности. 2019 г. пък завърши успешно за общините с наличности от 991.4 млн. лв. Затова и от министерството посочват, че няма защо да се предоставят финансови компенсации към общините.

С изменения в Закона за здравето, те могат да кандидатстват за безлихвени заеми през 2020 г. Кредитите ще са за сметка на централния бюджет и ще се изплащат до края на 2021 г. при облекчени условия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.