Горанов: В Еврозоната ще влезем с този валутен курс или няма да влезем

Горанов: В Еврозоната ще влезем с този валутен курс или няма да влезем

По две оси се борят срещу влизането ни в Еврозоната, смята финансовият министър

Влизаме в Еврозоната при сегашния курс с еврото или няма да влезем. Цените няма да се качват. Полагаме всички усилия да влезем през април в „чакалнята“ на Еврозоната и това означава, че повече няма да падат банки и ще участваме във взимането на решения в европейските институции. Валутният борд няма да пада и ще влезем в еврозоната при курса, който е в момента. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на годишната среща на бизнеса с правителството.

„Темата, че валутният борд ще падне, не съществува. България ще влезе с този валутен курс и с действащ валутен курс“, каза Горанов. По думите му сега няма как да се проведе адекватна дискусия по темата за присъединяването на България към ERM 2, тъй като в момента има много спекулации. „И два месеца да беше стоял този текст на сайта на някоя институция, то по него пак щеше да има спекулации“, смята Горанов.

Срещу бъдещото ни членство в Еврозоната се работи по две оси. Според Горанов едната е заиграване с липсата на алтернатива при приемането на еврото. Тезата е, че е хубаво курсът на лева да е стабилен чрез фиксинга му към еврото, но в същото време е добре еврото да не се приема, тъй като с него може да се случи нещо лошо. От друга страна проруски партии атакуват еврото, защото България интеграцията в Европа ще бъде необратима

По желание на Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) са предложените промени в закона за БНБ за ERM II, предложени от Менда Стоянова и други депутати на ГЕРБ, заяви управителят на БНБ Димитър Радев. „Това несъответствие не е ново за нас, знаем за него от години. Но чакахме да напреднем по другите показатели и тогава да решим законодателните разминавания. Сега дойде моментът да се реши асинхронът в законодателството“, обясни гуверньорът. За начина на предложените промени Радев уточни, че централната банка няма законодателна инициатива и затова е внесено от депутати.

Нито един бъдещ финансов министър няма да се съгласи на смяна на курса, гарантира Горанов. "Промените се правят по единствения възможен начин – през българския парламент. България ще влезе в еврозоната с този курс и левът ще отпадне, когато влезе еврото", добави финансовият министър.

„Процедурата е от чисто формален характер и отстранява последната правна пречка за присъединяването на лева към валутния механизъм. Ние сме действително на финалната права към присъединяването към валутния ЕРМ 2. Това не означава по никакъв начин промяна в режима на валутния борд, промяна в курса на лева спрямо еврото, промяна на позицията ни, че няма да има промяна на курса до присъединяването на страната ни към валутния механизъм“, подчерта още Димитър Радев.

По думите му промяната е необходима, тъй като след влизането в ЕРМ 2 курсът на лева ще стане плаващ. Не се очакват обаче сериозни корекции в съотношението лев - евро. „Мисля, че България действително е много близо до сериозен пробив по пътя си към по-голяма европейска интеграция. С това си действие страната ни ще стане член на институции от Еврозоната – ЕРМ 2, банковия съюз и др. С влизането ни в тези институции процесът по по-тясната ни интеграция става до голяма степен необратим“, обобщи Радев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.