Горанов: При епидемия на коронавирус бюджетът ще подкрепи осигурителната система

Горанов: При епидемия на коронавирус бюджетът ще подкрепи осигурителната система

При епидемия на коронавирус осигурителната система безспорно ще бъде под натиск, но в Законът за държавния бюджет има текстове, гарантиращи баланса на бюджета на държавното обществено осигуряване. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в Народното събрание.

"Първо трябва да направим уточнението, че все още нямаме нито един регистриран случай на заразен с този вид вирус в България. После да направим уговорката, че остри респираторни заболявания, които се предизвикват от новата вълна на грип В, отколкото това, което досега се вижда от рисковете и заплахите от коронавируса. Не виждам хипотеза, от която да се налага чак такъв мащаб или поне опита в други държави и това, което е известно на медицината, не се очакват такива апокалиптични сценарии", уточни още министърът.

По думите му, когато се е обявила грипна ваканция преди няколко седмици вероятно обхвата на проблема, е бил в пъти много по-голям, отколкото коментарите, които се инспирират напоследък във връзка с притесненията за масови заразявания с този нов щам на коронавируса.

"Болничен се взима при ясно разписани условия. Ясни са условията за болничен при карантина, въпреки че към момента нямаме установен подобен случай в България. Оттам нататък осигурителната система безспорно ще бъде под натиск, но знаете, че в Закона за държавния бюджет има текстове, които гарантират баланса на бюджета на държавното обществено осигуряване. Естествено всички права, които възникват на основание на действащото законодателство по отношение на осигурените български граждани, са им гарантирани", каза Горанов.

Финансовият министър коментира и исканата му оставка от страна на БСП заради манипулации в данните в растежа. „Отговорът го даде Националната статистика, които заявиха, че подобна манипулация от страна на правителството не е правена. Потърпете още няколко дни и ще излязат окончателните годишни данни по отношение на БВП за 2019 г. Тогава ще се отсее кой крив, кой прав. Статистиката в България се създава от Националния статистически институт. Ние използваме тези данни за планирането на бюджета и общо взето за стратегията за макроикономическо развитие на страната. Ние не създаваме тази информация. Тя се създава в НСИ“, уточни още Горанов.

На въпрос дали чрез манипулиране на данните от вноса, може да се постигне изкуствено завишаване на БВП, Горанов обясни: „Отговорът е не. Изчакайте до 5 март – ще бъдат публикувани окончателните годишни данни. Склонен съм да предположа, че няма да има разминавания, за които се предполага от страна на колегите от опозицията“, коментира още финансовият министър.

Горанов отговори и критиките на червения депутат Румен Гечев за бездействие на държавата, че 700 млн. лв. не постъпват в хазната от частните лотарии, Горанов отговори: Защото един държавен орган е прилагал грешно закона. Причините, за да го прилага грешно, тепърва се изясняват. Неслучайно част от представителите на този, колективен, държавен орган не спят вкъщи, а на други места“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.