Горанов: Образованите хора може да усетят подобрения кредитен рейтинг на България

Горанов: Образованите хора може да усетят подобрения кредитен рейтинг на България

Парите за субсидии на партиите може да дойдат от лихви

Много хора го усещат, само че го усещат тези, които са по-образовани, активни и които не разчитат само на солидарността на държавата. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Лице в лице“ на bTV тази вечер във връзка с подобрения кредитен рейтинг на страната. По думите му фактор за това са и усилията в посока средно образование.

„Хората се раждат различни по материален статус, но държавата е тази, която трябва да им даде шанс да придобият уменията да се включат в обществото и икономиката на подходящото си място, така че те да имат удовлетвореност от живота си“, каза Горанов. Той напомни, че един от акцентите, заложени в изборите през 2017 г. е бил именно повече инвестиции в средното образование като предпоставка за подобряването на качеството на човешките ресурси.

По време на второ четене на проектобюджета за 2020 г. Между депутатите се разрасна спор за размера на субсидиите на партиите. Накрая на заседанието бе дадена почивка, докато страстите не се успокоят. Горанов поясни, че темата за субсидиите е била повдигана няколко пъти по време на заседания, а от Обединени патриоти (ОП) са питали дали е възможно ГЕРБ да подкрепи такъв размер. „Нашата позиция остана непроменена до края - днес можеше да си говорим за това, че България няма бюджет и коалицията е в сериозна криза, но позицията на ГЕРБ остана непроменена“, завърши Горанов като обясни, че почивката в заседанието е била наложена от това, че няколко десетки членове от проектозакона за държавния бюджет не са били подкрепени от ОП. Анализ по време на почивката показа, че е възможно парите за субсидии да дойдат от лихвите. Подобреният кредитен рейтинг ще намали значително като разход техният размер спрямо разчетения по-рано и това ще даде възможност да се поеме сумата.

Вчера президентът Радев изведе и статистика, че при поемането на управлението от Бойко Борисов, държавният ни дълг е бил по-малко от 10 млрд. лв. През 2016 г. Обаче той нараства тройно и стига около 28 млрд. лв. „За такива милиарди не можем да говорим – говорим за проценти от БВП“, отвърна Горанов. „Президентът пропусна да спомене, че Борисов пое управлението през 2009 г. след всички неблагополучия – това, че вече сме се върнали като кредитен рейтинг и дългови равнища на нива преди световната криза и след огромната банкова криза, която преживяхме с фалита на КТБ, за която не чухме достатъчно оценки в кой период и защо се е случила, не е обективно – поднасянето на факти, извадени от контекст, не прави чест на онова ниво, което трябва да има ролята на коректив – това разрушава доверието между институциите и не допринася за работата им“, изтъкна финансовият министър. Той за пореден път коментира, че за Радев ролята му според Конституцията е тясна. "Първанов беше лидер на БСП – той от тази си позиция с дългогодишен политически опит тръгна към Президентството - ако Радев иска да постигне оновам което постигаше Първанов, първо, времената са други и второ, неговият политически опит е далеч по-малък“ изтъкна Горанов.

От кабината на изстребителя до върховен главнокомандващ и държавен глава има доста голямо политическо разстояние,

каза още финансист №1. Относно промените за прокурор, който да следи работата на главния прокурор, Горанов отвърна, че няма да се избира надзорник на Гешев. „Предложили сме законопроект, който следва логиката на Конституцията, че наказателна отговорност в България може да се повдига и поддържа само от прокурор – затова никой друг, освен прокурор, не може да повдига и поддържа в съдебна фаза обвинение на български граждани“, отвърна Горанов като каза, че тепърва ще се дебатира законопроектът и според юристите това е възможно в рамките на действащата Конституция.

Горанов нарече бившия социален министър Бисер Петков „изключително добър експерт“, но каза, че дори тогава е възможно той да не е политическо животно или управленец.

Относно пакта „Мобилност“ Горанов каза, че е имал очаквания голямата коалиция, направена в подкрепа на системата, да се окаже по-силна от българската позиция по темата. „Лично аз не намирам логика в една подобна промяна - в мига, в който говорим за зелена икономика и зелен дневен ред, ние да караме превозвачите да минават огромни разстояния на Стария континент, това ми се вижда нелогично, искаш да няма замърсявания, а ще разхождаш напред празни камиони“, каза още финансист №1. Той изтъкна, че имаме право да дадем на съд подобно решение и очаква България да се подготви с добри аргументи. „Тук трябва да се отбележи, че има пропуск от страна на някои български евродепутати да блокират този пакет с различни, а някои от тях и наивни обяснения“, завърши Горанов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.