Премиерът: Влизаме в Еврозоната за допълнителна помощ в кризата (ОБНОВЕНА)

Премиерът: Влизаме в Еврозоната за допълнителна помощ в кризата (ОБНОВЕНА)

България е подновила искането си за влизане в ERM2 и в Банковия съюз едновременно

Дефицитът в бюджета не може да ни спре за Еврозоната, други страни имат по-голям дефицит, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинга в Министерски съвет.  Не се знае колко ще продължи кризата и трябва да се подготвим. Появи ли се лекарство - светът веднага ще тръгне напред, но е важно да влезем в чакалнята, за да може да ползваме европейската помощ, каза Борисов.

В петък премиерът обяви, че страната ще направи всичко възможно да влезе в чакалнята до края на април.

Днес Борисов коментира, че няма никакво смекчаване на критериите за влизането ни в Еврозоната. "Кризата показа защо е толкова важно да сме там, защото сега могат да ползват трилиони, а ние – не. Затова единственият правилен ход за излизане от кризата, когато се наложи, е този – да сме в Еврозоната. Изчакването беше наложено единствено, за да обясним на хората, но ето че това сега го направи кризата и се видя защо е важно“, категоричен бе Борисов. "Еврозоната гарантира, че не може да фалира банка, както се случи с КТБ или 16-те банки по време на Румен Гечев", допълни премиерът.

Финансовият министър Владислав Горанов разясни, че България е подновила искането си за влизане в ERM2 (чакалнята на еврозоната) и в Банковия съюз едновременно според предварително одобрения план за присъединяване в Еврозоната, за да бъде изпълнен напълно.

Той припомни, че на 12 юли 2018 година правителството заяви, че искаме едновременно да установим близко сътрудничество за банковия надзор по отношение на Европейска централна банка и да кандидатстваме и да влезем в ERM2.

"Остава само една стъпка, за да бъде изпълнен напълно плана. Следващите седмици ще работим интензивно за изпълнение на последния елемент от този план. Имаме уверението, че ангажиментите от наша и от страна на нашите партньори са непроменени и, ако си свършим работата в оказания график, ще успеем да се присъединим едновременно към банковия съюз и към ERM2", каза Горанов.

„Новото в анонса на министър-председателя е, че съсредоточаваме всичките си усилия на отделните институции, за да можем да изпълним и последната мярка, която се изисква от наша страна, за да получим положително решение на Европейската централна банка, политическа подкрепа от останалите държави и положителна оценка от Европейската комисия. Водихме разговори, на които присъствах, и с централната банка, и с ЕК и те препотвърдиха ангажиментите, които са приети в лятото на 2018 година", допълни още министърът.

Припомняме, че последното заложено условие на Европейската централна банка към България за присъединяване към банковия съюз и чакалнята на еврозоната, е да повиши капиталовите резерви на две от търговските банки. 

По думите на Горанов едната банка вече е формирала допълнителни капиталови буфери, а другата е на 70% и й остава още малко. "С това последните коментари на ЕЦБ ще отпаднат", категоричен бе министърът на финансите.

Срокът на кредитната ваканция до края на годината е достатъчен, за да може компаниите да преминат през пика на кризата. Така Горанов коментира въвеждането на мораториум върху кредитите на граждани и бизнес заради коронакризата.

Горанов благодари на търговските банки за решението за отсрочване на кредитите и припомни какви са условията, заложени от БНБ. Мерките са предназначени за всички физически лица и фирми, които се затрудняват да обслужват заемите си към банките и дъщерните им дружества, като те трябва да декларират това пред съответната банка.

Мерките важат за задължения, възникнали преди към 1 март 2020 г. Горанов разясни и какви са трите стандартни механизма за отсрочване, които са одобрени от БНБ. Според първия, може да се отсрочат главницата и лихвата до шест месеца. Вторият вариант предвижда отсрочване само на главницата до края на тази година, а третият механизъм е приложим за револвиращи продукти. Задълженията могат да се разсрочват за срок до шест месеца, който да изтича до 31 декември 2020 г.

Няма никаква нужда хората да се струпват пред банковите офиси, за да отложат плащанията си по кредити, защото имат достатъчно време според решението на БНБ, отговори Горанов на въпрос дали очаква опашки пред банките за отсрочване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.