Горанов: Комисията по хазарта да стане едноличен орган

Горанов: Комисията по хазарта да стане едноличен орган

"Смятам да предложа превръщането на Комисията по хазарта в едноличен орган". Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в НС  във връзка с внесения от Валери Симеонов Закон за хазарта. Министърът уточни, че това ще бъде направено до месец, а мотивът да се внася предложението бил, че комисията е вземала противоречиви решения през годините.

Горанов потвърди думите на Валери Симеонов, че премиерът Борисов подкрепил предложението му, като каза, че сутринта са имали среща и на нея Борисов и двамата министри дали съгласие за предложените промени. По думите на финансовия министът така ще бъдат увеличени в пъти средствата за спорт, които идват като трансфери от държавния тотализатор, защото ще се увеличи дейността му. 

На въпрос не е ли това национализация на частен бизнес Горанов каза, че не може да се говори за национализация, тъй като не се отнемат активи, а става въпрос за монополизация. Според него, ако някой бил притеснен, щял да внушава, че се говорело за национализация, но точният термин бил монопол. Едноличният орган, който по думите му може да бъде ръководител на държавна агенция, ще се назначава или от правителството, или от министъра на финансите. По думите му няма пречка сегашният ръководител на комисията Александър Георгиев да оглави комисията.

Горанов поясни, че по-голямата част от европейския опит бил подобен с монопол на такъв вид игри. От думите му стана ясно, че не вижда пречка това предприятие, което и в момента организирало лотарии, да можело да развие капацитета си. "Знаем Българският спортен тотализатор организира цифрови игри, има териториални поделения, много пунктове. Не виждам пречка той да може да предложи подобно покритие на този вид игра", каза министър Горанов и добави, че в края на краищата не би трябвало пазара да се разраства самоцелно, особено при хазарта, където разхода за едни бил приход за други.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.