Горанов: И МВФ може да не е алтернатива, ако изхарчим резервите си

Горанов: И МВФ може да не е алтернатива, ако изхарчим резервите си

Левицата внася промени в бюджета, касаещи самоосигуряващите се

„Ако утре с лека ръка стопим резервите си и нямаме гаранция, че вдругиден ще ги
възстановим,то няма алтернатива – и МВФ може да не е алтернатива”, това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на първо четене на актуализацията на бюджета в пленарна зала. Той изтъкна, че стратегията не е самоцелна и че е важно правителството да разполага с лидквидност.

„Това, което ме накара да предложа промени в бюджета, е свързано с първоначалните решения, по-голямата част от които вече бяха взети”, обясни Горанов. Той отново разясни, че с предложенията се увеличават разходите за фонд „Безработица” и че има прогноза какво ще загубим като постъпления в бюджета. 

Кредитите до 1 млн. лв. за бизнеса ще се предлагат от търговските банки, без преценка на Българската банка за развитие (ББР). Между 1-2 млн. лв., а 2 млн. лв. е лимитът на гаранцията, то ББР също ще дава мнение. Всъщност ББР ще получи допълнителни
700 млн. лв. „Това ще е доверие от суверена – гаранция от страна на държавата за още 700 млн. лв. мерки, които могат да бъдат направени като дизайн и инструмент за допълнително подпомагане на финансово-кредитната система”, обясни Горанов.

Очакваме до дни българската банкова общност да адаптира решенията на Европейския банков орган (ЕБО) за отсрочването на кредитни задължения. „Те ще помогнат, за да минем следващите няколко месеца през първоначалния срок от кризата”, допълни Горанов. Отсрочките за вноски по кредитите ще е за коректните платци, които са пострадали по направление коронавирус. „Калпазаните от вчера няма да могат да получат същото третиране”, каза финансист №1.

Той увери, че всеки изхарчен от заема лев, ще отиде  по предназначението си. „Нито един лев от българския бюджет не е самоцелен”, завърши Горанов. Основната част от изказванията по време на дебата бяха от страна на левицата. БСП отново коментира вдигнатия на 10 млрд. лв. таван за заем. „Защо е необходимо да се тегли рекорден за стопанската история на България заем? Кое налага, както го наричат колегите, тегленето на „допълнителен фискален буфер” от 10 млрд. лв. за година?”, каза Румен Гечев от левицата като допълни, че няма основания да се иска огромен заем. Николай Тишев каза, че е очаквал подкрепа към българските общини.

„В момента българските общини нямат никакви приходи и те очакват тази актуализация на бюджета, за да може да си направя мерките”, коментира Тишев. Лидерът на левицата Корнелия Нинова също се изказа от трибуната. Тя подкрепи мнението на колегите си, че нужда от заеми има, но не в такъв голям размер. Европейските средства пък следва да бъдат отразени в бюджета. Към момента ЕК ще ни даде 1 млрд. евро, каза Нинова. БСП ще внесе промени между първо и второ четене. В това число ще има мерки за самоосогиуряващите се и освободените от работа към 13 март. За малкия и среден бизнес БСП ще предложи замразяване на плащането на наеми, освобождаване от такста смет за неработещи предприятия и отлагане на данък „сгради”.

От ГЕРБ се защитиха като казаха, че критиките са вследствие на неразбиране. „Простата аритметика показва, че тук не става дума 10 млрд. лв. празен чек – новият дълг е 7.8 млрд. лв., а не 10 млрд. лв”, каза Александър Иванов от ГЕРБ. 

Според ДПС и други икономисти прогнозата за 3% спад е оптимистична, тъй като голяма част от данъчните приходи ще намалеят. Това ще доведе до 2.44 млрд. лв. спад на приходите. Мярката 60 на 40 пък е спорна. Към момента според голяма част от бизнеса дава заявка, че тя няма да спомогне, но от ДПС заявиха, че тепърва ще се види ефектът от мярката и трябва да се изчака.

„Най-важната задача по отношение на бизнеса е мерките да бъдат насочени така, че да се съхрани потенциалът за растеж на българската икономика”, завърши Йордан Цонев от Движението за права и свободи.

Менда Стоянова отвърна на критиката за мярката „60 на 40” като каза, че за 2 дни има 228 фирми, кандидатствали по схемата. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.