Горанов: България ще бъде една от най-засегнатите страни от Зелената сделка

Горанов: България ще бъде една от най-засегнатите страни от Зелената сделка

Около 94 000 са заетите в енергийния сектор

Несъмнено при прехода към въглеродно неутрална Европа, региони и държави като България ще бъдат най-засегнати. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на конференция, посветена на инвестициите в България. По думите му това ще са региони, където преобладават въглеродно-интензивни технологии.

В момента у нас има около 94 000 души, заети в производството на лигнитни въглища и оползотворяването им под формата на енергийно производство. “Ние сме петата в Европа страна в този аспект”, допълни Горанов. Той изтъкна, че предизвикателствата са големи и затова са необходими значителни инвестиции.

По време на конференцията от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) представиха резултатите от дейността си в България. “Банката е важен партньор на страната ни при осигуряване на проектно финансиране при изпълнението на инфраструктурни проекти - подкрепата й за последните години се оценява високо от нашето правителство”, каза финансовият министър като изтъкна, че вбъдеще България ще продължи да разчита на ЕИБ.

“Българската икономика се

развива наистина добре,

но все още е във фаза на догонване на останалите развити икономики”, каза вицепрезидентът на банката Лиляна Павлова. Според проучване на ЕИБ в България, страната ни има стабилен икономически растеж, успешно се модернизира и развива с макроикономиески показатели над средните за ЕС. Павлова цитира и вчерашният доклад на Европейската комисия, според който у нас вече няма икономически дисбаланси. “Личното потребление е основният двигател на възстановяване на икономиката, но и увеличението на инвестициите”, каза вицепрезидентът на банката. Присъединяването ни към Еврозоната пък ще стимулира привличането на инвестиции.

Средствата, които ЕИБ е отпуснала на БГ предприятия миналата година, се равняват на 359 млн. евро. От тях 210 млн. са заеми, а поетите задължения за дялово участие възлизат на 149 млн. евро. С тях са подпомогнати 3 800 фирми или 79 000 работни места.

За последните пет години

страната ни е

получила 1.1 млрд. евро

за финансиране на проекти. “Над 50% от тези средства са за малките и средни предприятия”, поясни Павлова. След тях най-голям дял от инвестициите взимат средствата за промишленост, услуги и земеделие (23%), транспорт и далекосъобщения (11%) и енергетика (8%). На последно място по инвестиции е водоснабдяването, канализацията, твърдите отпадъци, градоустройството - 6%.

Нови одобрени операции за 546 млн. евро може да привлекат инвестиции за 2.7 млрд. евро в България.

“ЕИБ е важен партньор на България - високо ценим подкрепата за развитието на малки и средни предприятия в България и ще разчитаме на нея и вбъдеще”, каза заместник-министърът на финансите Маринела Петрова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.