Горанов: Няма да вдигаме данъците (ОБНОВЕНА)

Горанов: Няма да вдигаме данъците (ОБНОВЕНА)

Актуализираме бюджета за сценарий със спад на БВП с 3 на сто

Не се разглежда сценарий за промяна на данъчната политика. В криза, увеличението на данъци не е добър съветник, защото когато стопанският живот страда, натоварване с допълнителни тежести, няма да му подобри състоянието. Това заяви на брифинг финансовият министър Владислав Горанов за приетите промени в закона за бюджета.

Предложението на правителството е приходите да се намалят с 2.44 млрд. лв. заради по-ниско търсене и потребление. Разходите да се вдигнат с 1.070 млн. лв., от които 70 млн. лв. ще се използват за допълнителните разходи, които ще предизвика увеличението на лимита на държавния дълг. Таванът вече е вдигнат от 2.2. млрд. лв. на 10 млрд. лв. като така

потенциалният нов дълг е 7.8 млрд. лв.

От него на първо място ще се търсят от пазара 4.2 млрд. лв. В тях влизат новият заложен дефицит от 3.5 млрд. лв. (около 3% от БВП на страната), заедно със 700 млн. лв., които ще бъдат пренасочени към Българска банка за развитие. 1 млрд. лв. ще бъде  трансферът към фонд „Безработица”, за да може да посрещне мярката за запазване на заетостта „60  на 40”. Останалата част от лимита за държавен дълг ще се използва само в случаи, че се налага след кризата, или през тази година допълнително ликвидно финансиране по консолидираната фискална програма.

Подготвяме се и за вътрешен, и за външен дълг.

„Правителството ще използва всички възможности, без това да означава на всяка цена, защото и сега имаме достатъчно фискални буфери – всички мерки са с единствената цел да гарантират че държавата има достатъчно ликвидност и възможност да поддържа основните си функции”, поясни Горанов.

Към момента ще работим с най-негативния сценарий за икономиката от кризата с разпространението на коронавируса, при който се очаква спад от 3 на сто на БВП. Заетостта ще спадне с 2 пункта, като тя ще започне да се възстановява в края на 2020 г. и да продължи през 2021 г.

„Три сценария сме разработили, като в прогнозата, която предложихме вчера на правителството, разглеждаме най-негативния от тях, с оглед да сме максимално подготвени с фискални буфери, за да запазим функционирането на всички системи на държавата до края на годината“, каза финанист №1.

По думите на Горанов със сигурност ограничителните мерки заради COVID-19 ще намалят потреблението, внос, износ и инвестициите.

Другите два сценария, разработени от финансовото министерство, предвиждат запазване на растежа до 0.7 на сто и нулев растеж на икономиката. Очакванията на Горанов са, че прогнозите са растеж на БВП няма да са такива, каквито бяха заложени в бюджета за 2020 г. „Ако ограниченията, свързани с пандемията, продължат повече от 3 месеца,

възстановяването към предкризисни нива вероятно ще приключи чак към края на 2021 г.”,

каза още Горанов. На този етап не са предвидени съкращения на държавни служители. 

Измененията в бюджета ще бъдат предложени за обсъждане в Народно събрание днес, като след разговор на Горанов с управляващата коалиция, стана ясно, че тя подкрепя изменения. Очакванията са до края на тази седмица държавата вече да заработи с нов бюджет.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.