Изминаващата 2019 година е успешна и за българската икономика, и за държавата. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов преди началото на днешното заседание на правителството.

Според Горанов преките чуждестранни инвестиции поддържат устойчив тренд от около 3% от БВП. Очакванията за растеж на вътрешните инвестиции е между 3.5-3.7%. „Това е реален растеж, който е един от най-високите в Европа“, каза още Горанов. Той изтъкна постиженията на ведомството по трите основни приоритета на министерството. Във връзка с финансовата и фискалната стабилност на страната, финансовият министър напомни, че

и трите рейтингови агенции оцениха кредитния рейтинг на България положително.

„През март „Фич“ увеличи перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна, през август „Муудис“ повиши перспективата на кредитния рейтинг от стабилна на положителна, през ноември „S&P“ повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута“, каза ресорният министър.

Във връзка с присъединяването на българския лев към Валутно-курсовия механизъм (ERM II), Горанов подчерта, че през август 2018 г. е приет план с няколко точки, като към днешна дата всички от тях вече са изпълнени. Според него единственото условие, което остава, е изпълнението на плановете за увеличаването на капиталовите буфери на две от българските банки. Финансовият министър изрази очакванията си до края на месец април 2020 г. страната ни да успее успешно да завръши дългия си път към включването във Валутно-курсовия механизъм. Друг приоритет е и борбата със

сивата икономика, която намалява с 5% годишно,

считано за последните няколко години. „При около 30 % сива икономика през 2016 г., в края на 2018 г., по методиката на АИКБ, с която се оценява дела й, тя е намаляла през 2017 г. и 2018 г. с по 5 %, като се оценява на около 20 %", каза Горанов. Нивото на контрабанда на цигари у нас пък е едно от най-ниските в Европейския съюз (ЕС).

Приходите в консолидираната фискална програма са нараснали наполовина спрямо 2014 г. Данъчните приходи са нагоре с 53%, а минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се е покачила с 62%.

Безработицата е надолу с 7.8%,

а очакванията се през 2020 г. Тя да е 4.1 на сто. Финансовият министър определи като хубава новина това, че „успяхме да убедим Световната банка да открие втория си в света център за споделени услуги – от юли месец той вече работи в София“.

Като успех е и фактът, че, макар и с малко забавяне, ще стартира електронното възлагане на обществени поръчки. Министърът уточни, че от 1 януари 2020 г. всички второстепенни разпоредители с бюджет на МФ и самото министерство, а по график и другите министерства, ще започнат да възлагат обществени поръчки електронно.

В краткия си отчет финансовият министър припомни успешното приключване на две арбитражни дела – с EVN и с Държавния резервен фонд на Султаната Оман. „Оманският фонд претендираше 80 млн. евро, а EVN претендираше обезщетение в размер на 850 млн. евро“ – поясни министърът.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Как биха могли да работят коронаоблигациите на еврозоната

Пандемията от коронавирус възроди ожесточения спор между страните от еврозоната за съвместно емитиране на дългови книжа, за да се финансират разходите за здравеопазване и мерките срещу задълбочаване на икономическите сътресения, които се очаква да последват.

Банката за развитие предлага евтини кредити за малки фирми

Българската банка за развитие (ББР) стартира нови програми в подкрепа на малките предприятия и на стартъпите, засегнати от пандемията. Инициативата допълва програмата на правителството и обхваща сектори, които до момента бяха изключени в обхвата на държавната помощ.