131 общини от четвърта и пета категория са получили допълните средства по линия на общата  изравнителна субсидия за капиталови разходи по 25 хил. лв. Това каза в отговор на депутатски въпрос финансовият министър Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол днес.

Той припомни, че след 2007 г. е имало изкривяване, като с приоритет се е отчитал само натуралният показател, за сметка на изравнителния. Така е бил насочван значителен ресурс към богати общини и това води до задълбочаване на диспропорциите между тя и общините с по-ниски фискални възможности.

„В бюджета беше променен механизмът за разпределение на изравнителната субсидия. Отчетена е възможността на всяка община да генерира постоянни данъчни приходи и на тези с по-силен фискален капацитет се ограничава достъпът до изравнителната субсидия. Възприе е подходът общините реализирали над 125% от средното за страната равнище на постоянни данъчни приходи на един жител да не получават изравнителна субсидия. Така 19 общини нямат право на изравнителна субсидия. В бюджета да следващата година като цяло този механизъм се запазва”, поясни Владислав Горанов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Окончателно: 350 млн. лв. за ваучерите за храна

В бюджета за догодина са заделени 350 млн. лв. за ваучерите за храна. Предложението е на председателката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. То бе подкрепено с 159 гласа “ЗА”, 21 се обявиха против, а 11 се въздържаха по време на обсъждането в зала на „Бюджет 2020“ днес.

След години „Бонус-малус“ ще включва щети и липса на застраховка (ОБНОВЕНА)

Обхватът на модела „бонус-малус“, който ще определя цената на полицата „Гражданска отговорност“, постепенно ще се увелича. Никъде по света системата не работи в толкова ограничен вариант и предложението на Комисията за финансов надзор (КФН) ще помогне за подобряване на пътната безопасност, но няма да вдигне цените на полиците, твърдят застрахователите.

До края на декември земеделците избират как да се облагат доходите им

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2020 година, напомнят от Национална агенция за приходите /НАП/.