0

Г олямото завръщане на известния художник Алцек Мишев в родината ще  бъде ознаменувано с мащабна ретроспективна изложба в Националната галерия – Двореца, която ще се открие на 24 септември, петък, от 18.00 до 20.00 ч., и ще може да се разгледа до 21 ноември. По повод на неговата 80-годишнина в 13 зали са експонирани над 140 произведения.

Голямото завръщане на известния художник Алцек Мишев в родината ще  бъде ознаменувано с мащабна ретроспективна изложба в Националната галерия – Двореца, която ще се открие на 24 септември, петък, от 18.00 до 20.00 ч., и ще може да се разгледа до 21 ноември. По повод на неговата 80-годишнина в 13 зали са експонирани над 140 произведения.

Проектът се реализира от Националната галерия с финансовата подкрепа на Италианския културен институт в София и в сътрудничество с Арт фондация „Дома“. Куратори са Иво Милев и Боряна Вълчанова.

В средите на своите колеги в България Алцек Мишев е своеобразна легенда. Наследник на стар зографски род – прадядо му е Иван Зограф от Кочериново, завършил Художествената академия в София, той напуска родината си в началото на 70-те и изгражда забележителна международна кариера в чужбина. Заради прочутия пърформанс „Преплуване на Атлантическия океан“ (1979-1982) биографията му се украсява със слуха, че е избягал от режима плувайки и така се оформя митът за героичния художник, предприел невъзможното в името на творческата свобода.

Живописец, концептуален артист, пърформър, експериментатор, авангардист, музикант, лектор… За изключително кратък период навремето той се превръща в популярно име, заемащо достойно място в артистичните среди на Запад. Още през 1976-а в книгата „Европа – Америка – различните авангарди“ на Акиле Бонито Олива, представяща най-влиятелните 30 европейски и 30 американски художници, е включен и Алцек Мишев. В тази изложба в София Алцек Мишев представя своето творческо летене.