Голямо предлагане сваля наемите на лукс офисите

Голямо предлагане сваля наемите на лукс офисите

Офертите за центъра на София са около 15 евро/кв. м

Голямо предлагане на офиси започва да сваля наемите на офисите от най-висок клас, смятат от една от консултантските фирми у нас. Прогнозата е понижаването на арендите на лукс имотите от сегмента да започне най-късно от средата на 2019 г. Офертите за наемане в центъра на София в момента са около 15 евро/кв. м, а в останалите най-търсени зони като бул. „Цариградско шосе“ и бизнеспарка те са между 12 и 14 евро за единица площ.

Към момента в проект или в строеж са над 600 000 кв. м, които се очакват на пазара до края на 2021 г. Ако всички проекти бъдат реализирани в заявените срокове, през следващите четири години ще излязат площи, които обичайно се усвояват за поне шест години. В следващите години се очаква и по-нисък дял на заетите площи в сегмента, смятат от Cushman&Wakefield Forton.

По данни на компанията през 2018 г. в София са завършени или се очаква да влязат в експлоатация близо 180 000 кв. м офиси, като част от тях може да бъдат отложени за началото на 2019 г. Подобни обеми от ново строителство показват, че пазарът е близо до точката на насищане и досегашната тенденция на нарастващи наеми и по-малко свободни площи се обръща.

„Последните години бяха силни за пазара на офис площи, но този период е към края си - икономическият растеж се забавя, безработицата в София и в страната е близо до исторически най-ниските си нива, лихвите ще нарастват. Това


ограничава потенциала за търсене на нови офиси,


което в комбинация с увеличаващото се предлагане ще постави пазара под натиск“, смята Михаела Лашова, изп. директор на консултантската компания.

Към деветмесечието на 2018 г. в София делът на свободните площи клас А и Б се задържа на 9.5% при подписани договори за наем на 130 300 кв. м. Нетно усвоените площи за периода обаче са малко под 54 000 кв. м, тъй като основната част от договорите са за офиси в строеж.

Инвестиционният пазар, който през 2018 г. е движен основно от сделки с офис площи, също забавя активността си. След сделките за първокласни активи, като Polygraphia Office Center, Megapark и Millennium Center през третото тримесечие преобладаваха по-малки транзакции, основно за активи с потенциал за развитие и покачване на стойността.

„Силното първо полугодие на пазара


доведе до нереалистични очаквания за цени и нива на доходност


сред много собственици на бизнес сгради. Това блокира пазара въпреки наличието на почти 1 млн. кв. м първокласни площи в София“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ в консултантската компания.

В периода януари-септември са приключени транзакции с офис площи за над 227 млн. евро, което е над два пъти по-голям обем в сравнение с предходната година. Офис площите остават водещ сегмент на пазара на бизнес имоти с над 55% от общия обем на сделките.


Само 27 000 кв. м с над 3100 работни места са споделените офиси в София

или около 2% от всички площи в сегмента. В това число влизат и канторите от този тип, с допълнително обслужване. Основните ползватели на тази концепция са компании от бързо растящия IT сектор и за това сегментът се разраства бързо, като очакванията са за увеличение на тези площи с до 50% към края на 2019 г.

Традиционно в такъв тип площи се трансформират по-нисък клас офисни или индустриални сгради в центъра на града или на локации с лесен достъп. Прогнозите са в близките години тази концепция ще навлезе и при по-високия клас офис сгради, като част от площите в тях ще започнат да се предлагат като споделени офиси. Тази тенденция би могла да се ускори и с навлизането на големи оператори в сегмента, които вече присъстват в Централна и Източна Европа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.