Голямата победа

Голямата победа

Малка България с несъвършена здравна система и постоянно хулени лекари удържа голямата победа над SARS-CoV-2 – новия коронавирус, причиняващ болестта COVID-19.

Сто дни след началото на обявяването на извънредното положение у нас общо заразените са 2585, като половината от засегнатите от заразата са оздравели и изписани. За последните 24 часа те са 115. Само за сравнение в така хвалената по други поводи Швеция болните от COVID-19 са над 38 000 и 4408 починалите, а в съседна Норвегия заразените са едва 8700. Причината – два различни подхода. В първия случай главният епидемиолог на Швеция Андрес Тегал отложи дори минималните мерки до последно, залагайки на т. нар. стаден имунитет. Идеята му бе твърде либерална за инфекция, непозната досега на медицинската наука освен по своята устойчивост. Към днешна дата Тегал съжалява, че не е въвел рестрикции още от самото начало на пандемията – нещо, което обаче няма да върне към живота нито починалите, нито ще възстанови здравето на оцелелите след тежко преболедуване на командно дишане.

И накрая се оказа, че България стои значително по-добре в спазването на мерките, наложени предвид епидемията. Вярно, мнозина мърмореха, но си носеха маските. Защото по-старото поколение си припомни, че всяка заповед трябва да се спазва, а по-младите четяха в интернет и бяха напълно наясно какво се случва в Ухан, а сетне и в Милано, че и в цяла Италия. В първите седмица – две, когато маските изчезнаха от пазара, мнозина започнаха да си ги шият сами. Скоро по магазините се появиха в какви ли не кройки и десени. Отделно от тези за ширпотреба започна производството и на такива със специален филтър от костилки. Разработката на БАН не е от времето на пандемията, но малцина й обръщаха внимание, преди обстоятелствата да го наложат. В условията на епидемия започна и производството им. Оказа се, че бедна България по време на пандемията е най-добре поставена откъм консумативи и материали, защото за разлика от богатите държави не е изнесла производствата си в Азия. Стана ясно, че в нашата страна завод произвежда антибактериална тъкан, от която бяха направени защитни костюми за медиците на първа линия, при това за многократна употреба. Така не само те бяха защитени, но и цял завод съхрани работната си ръка и си създаде бъдещи стратегически партньори за това и други подобни изделия. Само за сравнение, по същото това време в богата Швейцария маски за свободна продажба нямаше. Парадокс е, но оттук, от България, хората изпращаха на свои близки, че дори и само на познати от социалните мрежи.

У нас бе назначен Национален оперативен щаб от специалисти, които работиха без заплащане и почивка в продължение на сто дни. И ще продължат да работят до края на годината. Независимо от ангажиментите си те изпълняваха и основните си задължения като лекари. Тези мъже буквално овладяха ситуацията, даваха експертно мнение на премиера и министъра на здравеопазването, следяха епидемиологичната обстановка, анализираха. Независимо от труда им и уморените им лица хейтъри не спряха да избиват комплексите си в социалните мрежи по техен адрес. Стигна се дотам индивиди с мислене в неравноделни тактове да си позволят да се присмиват дебелашки на хората, благодарение на които страната ни се размина със сценария Италия.

Но като изключим онези, черногледите, с отровените души, всички ние осъзнахме две неща – в България хората са съхранили добротата си. Спомнете си внушителните дарения за болниците, както и скромната лепта на пенсионерите. Хората в България се увериха, че лекарите ни са на ниво. И най-важното, всички ние станахме по-единни в бедата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.