0

К омпанията на "Спейс Екс" направи голяма крачка пред конкурентите си в надпреварата за космическия туризъм с изстрелването на първия изцяло цивилен екипаж в орбита с капсулата "Дракон", предаде Ройтерс.

Компанията на "Спейс Екс" направи голяма крачка пред конкурентите си в надпреварата за космическия туризъм с изстрелването на първия изцяло цивилен екипаж в орбита с капсулата "Дракон", предаде Ройтерс.

Ракетата-носител "Фалкон 9" беше изстреляна в 20.02 ч. местно време (3.02 ч. бълг. време) от космодрума Кейп Канаверал.
Начело на екипажа е 38-годишният милиардер Джаред Айзъкман, основател на компанията за електронна търговия Shift4 Payments. Не е известна сумата, която е платил за пътуването. Заедно с него са Шан Проктър (51 г.), професор по геонауки, медицинската асистентка Хейли Арсенау (29 г.) и Крис Семброски (42 г.), ветеран от военно-въздушните сили на САЩ. Те ще останат в орбита три дни.


Проктър и Семброски са избрани с онлайн конкурс, организиран от Shift4 Payments, в който са кандидатствали 72 000 души.
Туристите, които са преминали през петмесечно обучение, ще обикалят около Земята на всеки 90 минути със скорост над 27 000 км/ч. Височината е 575 км, отвъд орбитите на Международната космическа станция (МКС) и телескопа "Хъбъл". Според "Спейс Екс" това е най-голямата височина, до която която са стигали хора след мисията до Луната на НАСА през 1972 г.
Преди два месеца основните конкуренти на компанията на Илон Мъск в сферата на космическия туризъм - "Върджин галактик" на Ричард Брансън и "Блу ориджин" на Джеф Безос - първи изведоха туристи. Суборбиталните им полети обаче продължиха по няколко минути и не могат да бъдат сравнени с мисията "Вдъхновение4" (Inspiration4).
Тя е повече от обичайно радостно пътуване, казват ангажираните с полета служители на "Спейс Екс". В орбита екипажът ще извърши поредица от медицински опити с "потенциални приложения за човешкото здраве на Земята и по време на бъдещи космически полети", обясняват те.
Биомедицински данни и биологични проби ще бъдат събрани от членовете на екипажа преди, по време и след полета.
Космическите туристи не участват в управлението на кораба, който се ръководи от наземен екипаж и бордови системи за насочване, въпреки че двама от тях са лицензирани пилоти.
Така компанията на Илон Мъск вече се нарежда като най-утвърдения играч в засилващата се конкуренция, като вече превозва до Международната космическа станция (МКС) товари и астронавти в сътрудничество с НАСА.