Най-големите производители в обединението ОПЕК+, което събира страните членки на петролния картел и техните съюзници, няма да настояват за нови намаления в добива на петрол по време на срещата си следващия месец. Това посочват делегати на държави в картела, цитирани от Bloomberg.

По всяка вероятност страните от ОПЕК+ ще се придържат към техните настоящи квоти за производство, като ще се фокусират върху насърчаването на по-пълното им изпълнение, посочват източниците. Следващата среща на производителите, които отговарят за приблизително половината от глобалните доставки на петрол, ще се проведе на 5-6 декември във Виена.

Картелът прогнозира недостиг на доставки през първата половина на следващата година, като цените на „черното злато“ вече са по-ниски от това, на което се надяваха повечето държави членки, за да балансират бюджетите си. Също така цената на петрола се очаква да се окаже под допълнителен натиск през 2020 г. на фона на бума в добива на шистов петрол в САЩ и бавното увеличение на търсенето в световен мащаб.

Според някои анализи ОПЕК трябва да се насочи към ново съкращение на добива и още миналия месец се появиха сигнали, че организацията е готова да го направи. Саудитският енергиен министър принц Абдулазис бин Салман - представител на най-големия и най-влиятелен член на ОПЕК, заяви, че ще се бори срещу създаването на излишък на пазара.

Според делегатите страните от ОПЕК+ все още не са започнали работа върху различни сценарии, с които да се очертае обхватът на едни евентуални по-дълбоки понижения на добива, които министрите да обсъдят на срещата си през декември.

Тази седмица групата даде знак, че има все по-малка необходимост за приемане на нови мерки. Генералният секретар на картела Мохамед Баркиндо заяви, че прогнозите за 2020 г. са се „прояснили“ на фона на стабилизирането на икономическия растеж и разведряването на търговския фронт.

Основна пречка пред постигането на нови споразумения е това, че някои страни все още не са изпълнили досегашните си квоти за свиване на производството от началото на годината. Тогава ОПЕК+ се съгласи да намали общо с 1,2 млн. барела дневно добива. Но оттогава Ирак и Нигерия увеличиха добива си, вместо да изпълнят обещаните съкращения.

Друга трудност е осигуряването на подкрепа от съюзника на ОПЕК Русия, която вече призова за предпазливост относно по-задълбочена намеса. Енергийният министър Александър Новак заяви в сряда, че цена на петрола от 60 долара за барел говори за стабилен пазар и производителите ще продължат да наблюдават ситуацията и в началото на 2020 г. Русия вече превиши целта си за съкращения в продължение на няколко месеца тази година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От 20 ноември търгуваме ток в рамките на деня с още 20 държави

България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словения се присъединяват към държавите, които вече участват в единното свързване на пазарите в рамките на деня – SIDC (доскоро известно като XBID), съобщиха от Електро-енергийния системен оператор (ЕСО).

С пазарен механизъм за капацитет спасяваме големите тецове

„Трябва да се ориентираме към използването на пазарен механизъм за капацитет. На централите, които ще участват в пазарния механизъм трябва да бъдат покрити основните разходи за заплати, за рехабилитация и ремонт”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова при откриването на кръгла маса, посветена на механизмите за капацитет и въглищните региони в преход.

Търсенето на петрол от Запада ще намалее, но в Индия и Китай ще расте

Търсенето на петрол в силно индустриализираните държави ще премине от лек растеж към понижение след 2020 година, а Индия и Китай ще поддържат растежа на петролното потребление през следващите десетилетия. Това прогнозира в годишния си доклад за перспективите на пазара Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), цитирана от ДПА.