Големите ученици без маски само след становище от лекар

Големите ученици без маски само след становище от лекар

Учениците от 5-и до 12-и клас могат да бъдат без маски могат да не носят маски в училищата само след становище от лекар, че носенето ѝ би попречило на заболяването му. Детето трябва да бъде в клас щом то и родителите му искат това, обясни образователният министър акад. Николай Денков по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос на Цончо Ганев от ПП "Възраждане".

Причина за запитването е сигнал до депутата за ученичка от осми клас не е допусната до училище без маска , въпреки че има становище от лекар, че тя би ѝ навредила.

Образователният министър припомни, че в насоките за обучение и действие в условията на извънредна епидемична в училищата и центровете за специална образователна подкрепа са изброени изключенията, при които учениците могат да не носят маски. Едно от тях е за деца и ученици със специални образователни потребности, за които е установена невъзможност за носене на защитна маска и становище от личен и лекуващ лекар, установяващ това. Там има списък, в който са изброени заболявания, за които това е приложимо. Той обаче не е пълен и по преценка на медицински специалист може да бъде препоръчано дистанционно обучение и за ученици с други заболявания.

В посочения пример от Ганев осмокласничката е с бронхиална астма с придружен алергичен ринит с предписание да не носи маска поради възможност от усложнение на здравословното ѝ състояние. "В този случай директорът на образователната институция е длъжен да се съобрази със становище на личния или лекуващия лекар, удостоверяващо невъзможността от носене на маски поради естеството на хроничното заболяване", категоричен е акад. Денков. Той допълни, че тя може и да бъде насочена и към обучение в електронна среда.

Министърът подчерта, че решението за носенето на маски не може да бъде вземано от родителите." Не може медицински диагнози да се поставят от родителите или лица без медицинско образование.", каза акад. Денков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.