0

Г олемите киносалони блокират половината от капацитета си. В залите, където прожекции все още се осъществяват, билети ще могат да бъдат закупувани за места през седалка, показва проверка на „Монитор“. Мярката е необходима заради заплахата от разпространението на коронавируса, уточняват от салоните, които не затвориха врати вследствие на издадената забрана за посещение на културни събития на закрито.

Големите киносалони блокират половината от капацитета си. В залите, където прожекции все още се осъществяват, билети ще могат да бъдат закупувани за места през седалка, показва проверка на „Монитор“. Мярката е необходима заради заплахата от разпространението на коронавируса, уточняват от салоните, които не затвориха врати вследствие на издадената забрана за посещение на културни събития на закрито.

Според Асоциацията на българските киносалони въпросният документ служи като разпореждане гражданите да не ходят на кино и не дава правно основание на залите да преустановят дейността си. „Изпадаме в ситуация на неизпълнение на договорни задължения към наши контрагенти, както и по трудово-правните взаимоотношения с нашите служители, без наличието на документ за форсмажорни обстоятелства“, гласи част от писмото, което сдружението изпрати до министрите на културата и здравеопазването, както и до министър-председателя. В него се подчертава още, че изпълнението на заповедта по градовете се извършва по неясен начин, а от регионалните здравни инспекции операторите на киносалоните не получават адекватни отговори.

Самата забрана за посещения на културни събития на закрито бе разтълкувана по различни начини от киносалоните. По-голямата част от по-малките зали в София затвориха врати. Други обаче - като културния център G8, както и веригите „Кино Арена“ и „Синема Сити“, продължават да посрещат зрители в столицата и досега.

„Напълно необмислени“ и „неадекватни“ – така Асоциацията на българските кина нарекоха мерките, които министърът на културата Боил Банов предложи в неделя във връзка с ограничаването на струпването на много хора на закрити пространства. Това е и причината сдружението да

 


настоява за оставката му

 


„В работата си не решавам нищо спонтанно. Много обмислено е това предложение и то е свързано с дублирането на двата вируса. Грип Б, заради който учениците са във ваканция, в момента, в който се съчета с първи случай на коронавирус, тези мерки са задължителни и най-адекватни. Аз не издавам заповедта за това кой трябва да бъде санкциониран. Това е работа на здравните органи“, обясни пред Нова тв Боил Банов. Той допълни, че здравето на хората се поставя на първо място, като целта е ситуацията с разпространението на коронавируса у нас да не повтори тази в Италия. „Целта е превантивно да отблокираме поне единия вирус“, уточни още културният министър, като призова всички да се съобразят с временните мерки.

Очаква се утре Банов да се срещне с представители и на кината, и на театрите.

Тази вечер общинският театър „Възраждане“ ще играе своя спектакъл „Вуйчо Ваньо“ пред празна зала, но ще излъчи представлението на живо в платформите си във Фейсбук и Инстаграм. Актьорът Георги Златарев обясни за „Монитор“, че са взели решението за това само ден по-рано и първо смятали да предават събитията от сцената като т.нар. watch party-та в социалните мрежи, но впоследствие се спрели на възможността да наемат специална фирма за начинанието. „Слава Богу, през 2020 г. нищо не може да ни спре да сме заедно... Бъдете с нас“, призова по-рано директорът Роберт Янакиев.

От Народния театър не обмислят подобни акции, тъй като усещането за публиката е съвсем различно пред екрана и когато реално влезе в храма на Мелпомена, особено що се отнася до мащабните академични спектакли, коментира pr експертът Неда Пелитева. Директорът на академиците Мариус Донкин подчерта, че засега абсолютната забрана за показ на спектакли важи с пълна сила, но когато нейното действие изтече, продажбата на билети през стол може да е допустим вариант за все още рисковите месеци. При разпродадените напълно салони на Народния обаче това би било осъществимо само с голямо старание, каза Донкин.

Сатиричният театър използва преустановяването на представленията за

 


репетиции на нови спектакли

 


на всички свои сцени. Лили Абаджиева подготвя „Всички освен мен“ от австриеца Щефан Фьогел. Очаква се, когато бъдат обявени новите премиерни дати, авторът да поднови заявката си за лично гостуване. „Нищо не можем да планираме, докато не сме наясно при какви условия и кога ще заработим отново. Безпокоят ни моралните щети върху част от зрителите, които връщат билети, без да знаят кога ще могат да дойдат пак“, отбеляза драматургът Богдана Костуркова. Докато крайната дата на карантината не е фиксирана, от театър „София“ насърчават публиката да пази билетите си за презаверка, като обещават, че ще бъдат отпуснати повече дати за най-търсените заглавия.

Музикалният театър пък започна отдавна планиран ремонт, докато трае забраната за спектакли. Там бяха прекратени и репетициите за предстоящата премиера „Принцесата на цирка“ от Калман, която ще бъде отложена за края на април. Средствата за потягането са отпуснати от Комисията за бедствия и аварии. Фирма изпълнител вече работи по отводняване на основите на сградата. Засега от Оперетата няма да развалят тежката метална конструкция за мегамюзикъла „Фантомът на операта“. Предвижда се щом падне забраната за културни събития на закрито оставащите по договор 6 представления на хитовото заглавие, които вече са почти разпродадени, да се срещнат с очакващата ги публика.

Връщат парите от билети за София Филм Фест

Междувременно от вчера можем да получим обратно парите си за закупените вече билети за София Филм Фест. Международният кинофорум трябваше да стартира официално този четвъртък, но поради забраната е временно отложен. За прожекциите в НДК, кино „Люмиер Лидл“, Дом на киното, Кино „Одеон“, Френски институт – Кинозала „Славейков“ и Културния център на Софийски университет ще можем да върнем билетите на касите в Дома на киното, откъдето ще ни възстановят парите. Закупените онлайн билети също ще могат да бъдат върнати след позвъняване на безплатен номер 080018110. Парите за пропуските за Euro Cinema, Културен център „G8“ и Кино „Влайкова“ ще могат да ни бъдат изплатени на касите на съответните кина. За „Синема Сити“ ще трябва да попълним контактна форма на сайта или на касите на киното. За прожекциите в Cinegrand – Park Center ще можем единствено да презаверим билета си за друг филм в програмата на киното.

Популярните за СФФ „билети в кен“ ще важат за форума и след обявяването на новите му дати. „В случай че притежавате неотворен билет в кен, не искате да го запазите и бихте желали да получите обратно парите си – съветваме ви да се обърнете към търговския обект, от който сте го закупили, и да предоставите касовата бележка, с която сте закупили билета. В случай че притежавате билет в кен и вече сте направили своите резервации за мартенски дати, може да получите парите си“, обясняват от екипа на фестивала.

„Приятели на киното, 24-тият София Филм Фест ще го има!“, категоричен е Стефан Китанов, директор на форума. Той успокоява, че при „по-добро време“ СФФ ще се състои, като се очаква това издание да е особено силно.