Големите фирми с предимство на борсата за ток

Големите фирми с предимство на борсата за ток

Изтекли двустранни договори вдигали цените на пазара

Големите консуматори на промишлен ток ще получат известно предимство на борсата, като търговията с тях бъде в отделен сегмент на борсата. Този идея лансира във вторник по времена обсъждане в ресорната парламентарна комисия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя добави, че


вариантът е бил обсъден и с ръководството на ЕК


и предстои да се започне процедура по реализацията му.

Относно твърденията, че няма достатъчно предлагане на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Петкова цитира цифри за доставките от страна на държавните дружества от от БЕХ от началото на годината. „За сегмента „Ден напред са предложени 2,789 млн. мегаватчаса, като 327 хил. мвтч са останали нереализирани, а за сегмента на двустранните договори от 3,56 млн. мвтч нереализирани са останали 1,27 хил. мвтч“, обясни тя.

Зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Радев оцени идеята за отделен сегмент за големите енергийни консуматори като положителна. Той обясни, че във Франция такива фирми купуват необходимия им ток по цени от 42 евро за мегаватчас, за които голяма част от българския бизнес само мечтае. Според него отделянето на такъв сегмент

ще намали и рисковете от скокове в цените


през определени периоди от време, когато изтичат дългосрочните договори на много от фирмите и те минават автоматично в сегмента „Ден напред“ и биват изнудвани от търговците.

Председателят на АИКБ Васил Велев смята, че само 1 от 1000 фирма си купува ток от борсата, а останалите – от търговци. Той припомни, че големият проблем на българската енергетика остават заробващите договори с американските централи, като надбавките за тях вдигат цената за бизнеса и го правят неконкурентен.

Информация предоставена на „Монитор“ от Българската независима енергийна борса (БНЕБ) сочи, че от началото на годината до края на юни на трите й платформи „Ден напред“, „В рамките на деня“ и за двустранни договори са били изтъргувани общо 13,2 тераватчаса електроенергия. Делът на търговията на пазарен сегмент „Ден напред“ за първите шест месеца на 2019-та е бил 29%. За сравнение подобен е бил той и през същия период на миналата година.

Мария Кръстева от Асоциация „Свободен енергиен пазар“ предложи по време на дискусията в НС държавните дружества да инициират собствени търгове за двустранни договори за доставка на ток и да определят условията по тях. Според нея по този начин ще има достъп на всички участници, имащи интерес и цената се определя с наддаване и

така в държавната енергетика ще влязат повече средства.


Във връзка с това предложение министърът на енергетиката Теменужка Петкова отвърна, че не бива да бъдат ограничавани дружествата, защото те са равноправни участници на пазара.

Относно съмненията за манипулации на борсата председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че от началото на функционирането на БНЕБ в регулатора са били получени 18 сигнала, като последният е пристигнал във вторник. Той поясни, че цялата документация по случаите е поверителна, но по някои от сигналите ще започне разследване. Това обаче, според него, не означава вменяване на вина на действията на съответните дружества.

Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов пък посочи за пример Германия, където няма двустранни договори и цялата електроенергия се търгува на борсата само на краткосрочни сегменти. „Ако платформата за енергоемките предприятия тръгне, те ще бъдат само на дългосрочни договори, а другите - само на краткосрочни сегменти“, обясни за „Монитор“ депутатът.

Енергийни експерти акцентираха и на факта, че стабилността на българската борса ще се подобри и няма да се получават големи колебания в цените, когато станем част от общия електроенергиен пазар на ЕС. Те припомниха нежеланието на някои съседни страни това да стане и призоваха за политическо решение. В тази връзка изпълнителният директор на БНЕБ ЕАД Константин Константинов съобщи, че от 16 ноември реално ще започне търговия на електроенергия между българската и румънската борса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.