Големите дарители: „Пирогов“ с нова помощ от 90 000 лв.

Големите дарители: „Пирогов“ с нова помощ от 90 000 лв.

Броят на дарителите за болниците у нас нараства всеки ден. Продължават даренията и към столичната болница "Пирогов".

50 хил. лв. са дали от "Главболгарстрой" АД. От "Електроенергиен системен оператор" са постъпили 40 хил. лв., съобщи Нова телевизия. Почти 13 500 литра етилов спирт са дарени на РЗИ-Пловдив, от агенция „Митници”. Отделно от това по 1000 литра спирт ще бъдат дадени на общинското предприятие „Чистота” и университетската болница „Св. Георги”.

Общинския съвет в Габрово взе решение за дарение на 30 хил. лв. за местната болница. Освен това през последната седмица здравното заведение е получило дарения и от фирми и физически лица. Сред тях е дарение от работни маски и облекла, направено от бившия футболен национал Димитър Бербатов. Местен бизнесмен дарява аспиратор и ларингоскоп, а две фирми дават средства за купуване на седем реанимационни легла, съдове и прибори за еднократна употреба за храна. Габровски ресторант е обявил, че ще поеме приготвянето и доставката на храна за екипите в инфекциозното отделение, ако се наложи те да бъдат в карантина, лекувайки болни от коронавирус пациенти. БЛС дарява на лекарите, подложени на карантина, които работят, хранителни пакети. А фирма производител на цветя подари цял куп цветя, с които здравното заведение да стане по-пъстро.

Структурата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в Добрич продължава дарителската си кампания за подпомагане с храна на семейства с оскъден бюджет, чиито деца в момента не ходят на училище и на детска градина, защото те са затворени.

От 23.03 до 10 часа на 26.03 по сметката на КРИБ Добрич са постъпили дарения в размер на 820 лева. С тях са закупени 31 пакета храна, всеки на стойност 26,50 лева, съдържащи основни хранителни продукти. Пакетите са раздадени с приемо-предавателни протоколи на семейства, чиито деца посещават учебни заведения в общините Генерал Тошево и Крушари.

В неделя, 29.03.2020 г., благодарение на Българската хранителна банка, която откликна на целите на кампанията, бяха осигурени пакети храна за още 65 семейства от получените списъци. От началото на кампанията на КРИБ Добрич, 17 март, до момента помощ са получили 144 семейства от три общини в област Добрич с 392 деца, които в момента не  се хранят в детски градини и в училища. Това са деца на безработни, самотни или болни родители.

По сметката на КРИБ Добрич продължават да постъпват средства. От компанията очакват обосновани предложения за подкрепа на семейства с деца, нуждаещи се от храна, които ще бъдат разгледани по реда на постъпването им, и допълват, че всеки, съпричастен към кампанията, може да изпрати SMS на номер 17777 с текст DMS HRANA. По този начин Българската хранителна банка срещу всеки дарен лев може да осигури храна на стойност поне 4 лева, или срещу 1 лев да осигури 10 порции храна за дете в нужда.

В навечерието на Международния ден на театъра – 27 март, Младежкият театър „Николай Бинев” даде начало на дарителска кампания „Театърът и зрителите срещу COVID-19“. Целта на инициативата е да обедини усилията на максимален брой театрални и музикални институти, независими организации в културния сектор, артисти и зрители и всички заедно да съберат 45 000 лева за закупуване на респиратор за дихателна реанимация за нуждите на болница УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София, както и да бъдат осигурени защитни облекла и дезинфекционни материали за здравните работници. Лечебното заведение е един от подготвените центрове, в които ще бъдат приемани болни с потвърдена диагноза срещу COVID-19 и пациенти в тежко състояние.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.