Големите дарители: Над 3,3 млн. лв. помощи в сметката на МЗ
2

Големите дарители: Над 3,3 млн. лв. помощи в сметката на МЗ

Депутатът Делян Пеевски подкрепи деца с увреждания в Етрополе

3 384 000 лв. са постъпили в сметката на МЗ от големи и малки дарители. Средствата са както от преки парични дарения, така и от DMS кампанията на здравното министерство, заяви изпълнителният директор на NOVA Ива Стоянова. Кампанията, която поде телевизията, посочва имената на физически дарители и на фирми, които помагат както с финансова подкрепа, така и със закупуване на оборудване и предпазни средства за болниците в страната.

За половин месец някои от имената на дарителите вече се повтарят. Сред тях е депутатът и издател на “Телеграф медиа“ Делян Пеевски, който е дарил 3 млн. лв. от началото на пандемията, уточняват от NOVA. Депутатът дари маски на нуждаещите се деца с уреждания от Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Етрополе. Ръководителят на центъра Валентина Гeрчева благодари за оказаната подкрепа.

Братята Кирил и Георги Домусчиеви са дарили над 750 000 лева, тестове и медикаменти. С още 900 000 лева се включиха от АЕЦ „Козлодуй“. След решението си да дари 900 хиляди лева на Министерството на здравеопазването заедно с UNITED GROUP VIVACOM ще дари първите месечни такси от всички нови абонаменти за общата кауза срещу COVID-19.

Солидарността обхвана всички браншове. Редица бизнеси и съсловни организации решиха да помагат с дейността, която развиват. На над 300 хиляди лева възлиза дарението на прокуратурата. Застрахователите от ДЗИ съвместно със Софийската лекарска колегия обявиха застраховки на медиците.

От началото на извънредното положение в страната са се записали близо 4000 доброволци, като броят им продължава да расте. Софтуерната компания „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ направи онлайн регистър - dobrovolec.bg .

Представители на Синдикалната федерация на служителите на МВР ще направят дарение на пловдивската болница "Свети Мина". Помощта включва 50 маски за многократна употреба, 600 чифта ръкавици, 20 защитни облекла и 10 шлема. 

 

ЕТО И ОСТАНАЛИТЕ ДАРИТЕЛИ:

 

-   Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която прие два автомобила от "Мото Пфое". Колите са предоставени временно на Столичната община и с тях ще се правят доставки по домовете на храна и лекарства на хора в нужда. Така екипите на общинската дирекция по аварийна помощ и превенция вече са 20."Благодаря на "Мото Пфое", на управителите Атанас Фурнаджиев и Масухиро Ояма, които се свързаха с мен преди ден и поискаха да помогнат с два лекотоварни автомобила. Така и те се включиха в екипа на "Носим добро вкъщи", каза Фандъкова.

-  200 000 лева дарения е получила държавната болница в Монтана. Фирми, институции и физически лица от Монтана и страната са дарили парични средства, апаратура, оборудване и защитни облекла на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев" за борба с коронавируса. Болницата е получила апарати за белодробна вентилация (респиратори), монитори, перфузори, тримоторни болнични легла, многократни водоустойчиви медицински защитни облекла, защитни шлемове и еднократни медицински защитни облекла тип гащеризон.

-  Митрополит Гавриил предаде дарение от името на БПЦ на Многопрофилната болница за активно лечение „Професор д-р Параскев Стоянов“ АД в гр. Ловеч. Помощта включва 2 компютъра, многофункционално устройство ксерокс и 3 стоящи смесителя с електрически водонагревател, като общо стойността на дарението възлиза на 2000 лв.

-  144 100 лв. са постъпили като дарения по сметките на общинската болница в Горна Оряховица, където вече има постъпил на лечение пациент, болен от коронавирус. В кампанията до този момент са се включили 46 фирми и физически лица. Сред най-големите дарители са общинските съветници в железничарския град, които събраха 5 хил. лв. от личните си възнаграждения. Местен производител пък е дарил 6000 литра спирт на стойност 6180 лв. От ръководството на лечебното заведение изказват своята благодарност към дарителите.

-  Община Благоевград предостави защитни костюми, предпазни шлемове и маски на окръжната болница в града. Дарението включва 50 бр. защитни маски, 50 бр. защитни костюми и 20 бр. предпазни шлемове за лице, които са за многократна употреба.

-  Кметове на населени места в Момчилградско започнаха да раздават маски за многократна употреба на възрастните хора в момчилградските села. Акцията е част от кампанията на общинския кризисен щаб за ограничаване разпространението на коронавируса. Ще бъдат раздадени 2000 маски. Част от тях са от дарението, направено от фирма "Алтекс", а останалите са осигурени от община Момчилград.

-  Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев осигурява безплатна храна и за служителите на Националното тол-управление на КПП-тата в Стара Загора. Храната е осигурена с лични средства на депутата и ще бъде доставяна на служителите на Националното тол-управление по същия начин, по който се доставя и за служителите на реда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.