Българската банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе с 492 000 лв. За повечето места за закупени аспиратори, тестове. За ВМА автоматизирана система за екстракция на RNK, както и окомплектоване с китове, 3 мобилни аспиратора в Ловеч, апарати са механична вентилация болниците във Видин и Враца. Това съобщи началникът на оперативния щаб ген.-майор полк. Венцислав Мутафчийски. 

Продължава тенденцията за все повече дарители. Това показва мобилизацията на цялото общество, заяви той. Сдружение „Клъстер на здравните региони“ с председател доц. д-р Андрей Кехайов, дари на Многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали 5 броя специализирани медицински легла и 4 000 маски, приблизително на стойност 15 хиляди лева, съобщи нейният директор  проф.Тодор Черкезов. Той изказа благодарност на дарителя за поредния хуманитарен жест към лечебното заведение.

“Отзовават се доста фирми, Сдружения и фондации, сред които и тази на доц. д-р Кехайов, които искат и помагат, като даряват освен маски и апаратура за нуждите на смолянската болница д-р “Братан Щукеров”, заяви директорът на лечебното заведение д-р Марин Даракчиев и благодари на дарителя. Фирмите „Андри-64” и „Рубела” са предоставили  маски и дезинфектанти  за служителите на общинската администрация в Смолян, както и на други институции.

Университетската болница в Русен „Канев” пък само за седмица получи дарения за близо 300 000 лева, казаха от там. Те са под формата на апаратура и консумативи. Медицинска апаратура за лечебното заведение са закупили куриерската фирма ЕКОНТ за 250 000 лева, „Нетуоркс България“ за 20 000 лева, Българската банка за развитие за 22 000 лева, като я е осигурила,освен техника и консумативи.

Фирми и физически лица започнаха да даряват и на лечебните заведения в Стара Загора. Дарение по инициатива на доц. Димитър Джелебов под формата на 300 предпазни престилки ще получи онкологичният цетър, болницата по пневно-фтизиатрични заболявания и Унивеситетската „Проф. Стоян Киркович”. Гражданката Николина Влайкова дарява 2000 броя ръкавици и 300 педпазни маски на общинския оперативен щаб в града. Предпазни маски за многократна употреба за старческия дом са предоставени и от бутир „Mon Sher”.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

КПП на пазара в Благоевград

Създадени са контролно-пропускателни пунктове на открития пазара в Благоевград, предаде „Фокус“.