Големите дарители: Болниците в страната с помощ за над 500 000 лв. (ОБЗОР)

Големите дарители: Болниците в страната с помощ за над 500 000 лв. (ОБЗОР)

  • Депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски осигури 300 000 лв.

  • US посолството ще финансира българи, борещи се с COVID-19

     

Продължава вълната от дарения за битката с коронавируса и за това здравната система да е подготвена да я посрещне. Фокусът на големите дарители вече са и болниците в страната, съобщава Нова телевизия.

Сред дарителите за болниците са и големи компании, като Уникредит Булбанк и Shell България, заделили за лечебните заведения по 100 000 лв. „Лукойл- България” дари 20 хиляди литра гориво за линейките. И в този списък на дарители присъства депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, като този път той осигури 300 000 лв. за болниците в Стара Загора, Пазарджик и Благоевград, както и на лечебните заведения в Гоце Делчев и Разлог. Старозагорската болница получи 54 000 лв., болницата в Пазарджик - 48 500 лв., а тази в Благоевград - 46 000 лв. Сумата за нуждите на здравните заведения в Гоце Делчев и Разлог е по 42 500 лв. Пеевски дари и общо 66 500 лв. на други 13 болници у нас.
В същото време посолството на САЩ у нас и фондация „Америка за България“ обявяват програма за финансова помощ за българи, работещи в подкрепа на своите общности по време на COVID-19, съобщават от дипломатическата мисия.

„Българите носят храна на съседите си, грижат се за поставените под карантина медици, помагат на възрастните си съграждани и вършат много други неща", казва US посланикът Херо Мустафа. По думите й тази дейност показвала силата на българите, тяхната връзка както едни с други, така и с цялата общност.

"Като отдавнашни партньори ние с ентусиазъм подкрепяме тези впечатляващи усилия“, посочва Херо Мустафа. Финансовата подкрепа пък е като признание за "впечатляващите български доброволчески инициативи" по време на кризата с COVID-19.

Именно затова от посолството на САЩ заедно с фондация „Америка за България“ ще предоставят финансова помощ. Тя ще е за всеки български гражданин, неправителствени инициативи и малки и средни бизнеси, които предлагат услуги в подкрепа на своите общности.

"Всеки български гражданин или организация могат да кандидатстват за тази финансова подкрепа. Финансовата ни помощ има за цел да подпомогне тези, които помагат на другите. Ще предоставяме помощ за проекти, които вече се изпълняват", уточняват от мисията на САЩ у нас. Кандидатстването може да става адрес http://www.BGStandingTogether.org/. Крайният срок пък е до 13 часа в понеделник - 30 март.


Ето и най-големите дарители:

-Заместник-министрите на МТСП Зорница Русинова, Султанка Петрова, Лазар Лазаров и Адриана Стоименова, както и директорите на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Румяна Петкова, Агенция по заетостта (АЗ) Драгомир Николов и Главна инспекция по труда (ГИТ) Румяна Михайлова. Дариха общо 7000 лв., като средствата ще бъдат преведени в сметката на Фонд "Социална закрила" за подпомагане на схемата за раздаване на пакети с хранителни продукти;
-Делян Пеевски, депутат и издател на „Телеграф медиа“ - дарение на 366 500 лв. за 16 болници в страната, 11 респираторни апарата, 1000 предпазни костюма и пари на стойност 497 000 лв. 500 000 лева за спешната болница „Пирогов“, дарение от тестове и консумативи на стойност 300 000 лв. за Националния щаб за борба с коронавируса, дарение от 150 000 лв. за болница „Александровска“ и дарение на стойност 686 380 лв. за осигуряването на 9 респираторни апарата, за покупката на 2000 защитни костюма за медиците във Военномедицинска болница, както и за 5 хил. теста за коронавирус;
-Фирма „Интръст“ ЕАД е превела в сметката на Университетска болница „Свети Георги“ дарение от 5000 лева за изграждане на лаборатория;
-Банка „Уникредит Булбанк“ - дарение от 100 000 лв. за лечебни заведения в страната;
-Shell България - дарение от 100 000 лв. за лечебни заведения в страната;
-„Лукойл-България” дари 20 хиляди литра гориво за линейките;
-Бургаският университет „Проф. д-р Асен Златаров“ обяви, че ще дари 100 000 лева на държавната болница в морския град. Средствата са предназначени за закупуване на мобилен рентгенов апарат и консумативи.
-Общинските съветници от ГЕРБ ще дарят месечното си възнаграждение на МБАЛ-Карнобат, с цел закупуване на необходима апаратура и консумативи в борбата с COVID-19;
-Инж. Владимир Кисьов - фирма „Аспикор“, Владимир Темелков и Георги Янев - „Клаудтех“, Веселин Хаджиев, Данаил Ванчев и Асем Бираджакли - „Бибтекс“ подпомогнаха областната администрация в Пловдив. Те са направили две дарения на предпазни средства и защитни облекла за медиците и здравните специалисти в Пловдив и областта. Първото дарение е на стойност над 40 хиляди лева, като всеки костюм е на стойност над 100 лева за брой;
-Професор Илиян Дойков, управител на МБАЛ „Каспела“, е дарил на щаба в Пловдив 345 броя гащеризони от висок клас - за многократна употреба, които предпазват от химикали, радиоактивни и заразни частици;
-„Пълдин туринвест“ дари 500 броя защитни шлемове на стойност 7500 лева, които ще бъдат предоставени за нуждите на здравните заведения в Пловдив;
-Предприемачът Абед Хассун дари 100 000 лева за Асеновград, като е заявил, че има възможност да произведе по 25 броя медицински легла за ден и да ги дари отново безвъзмездно.

За събиране на средства:

Здравното министерство пусна есемес номер

Министерството на здравеопазването започва есемес кампания в подкрепа на българските медици, работещи в условията на COVID-19. Това съобщиха от пресслужбата на МЗ. Желаещите да подкрепят кампанията може да дарят 1.00 лев чрез изпращане на SMS с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17 777 за трите мобилни оператора в България (не се удържа ДДС). Всички събрани средства ще бъдат изразходвани при пълна прозрачност. С направените дарения ще бъдат купени необходима на лекарите специализирана медицинска апаратура и техника, лични предпазни средства с най-висок защитен клас, както и всичко друго, от което спешно се нуждаят болниците в условията на разпространяващата се коронавирусна инфекция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.