Големи наематели търсят офиси в екосгради

Големи наематели търсят офиси в екосгради

Големите наематели са увеличили търсенето на офиси в сгради със сертификат за енергийна ефективност, използващи технологии опазващи околната среда. Това става ясно от анализа на пазара в сегмента на една от фирмите у нас управляваща подобен тип имоти в София и Букурещ, представен в сряда.

Според Георги Попчев, пропърти мениджър на дружеството в сградите с най-модерните системи за енергийна ефективност разходите за електричество падат поне с 20% и инвестициите в подобна иновация могат да се изплатят за около 5 години.

„Увеличава се делът на компании, които започват в споделени офиси и гъвкави пространства в периода си на първоначален растеж. В тази връзка подобни площи стават все по-необходими и на големите бизнес комплекси, за да отговорят на това търсене“, добави Попчев. По думите му, споделените пространствата могат също да осигурят нови наематели за големите офис сгради - това са компании, които са преминали през първоначалния си период на навлизане в България или стартиране на нов бизнес. Освен това споделените офиси могат да дадат временно решение в случаите, когато наемателите имат спешна нужда от нова площ, докато постигнат споразумение със своя наемодател за дългосрочен офис.

Главният инвестиционен директор на фирмата Елица Ценова поясни, че Букурещ търсенето на кантори в енергоефективни сгради вече е пазарна практика. Според Георги Попчев пък в румънската столица се търсят по-големи площи и изискванията на наемателите там са по-високи. Той смята, че от евентуален спад на икономиката в големите страни от ЕС пазарът на наемане на офиси у нас може да спечели, защото обикновено се съкращават работни места в държавите, където заплатите са по-високи. „Така тези компании може да преместят поне част от дейността си в България“, прогнозира той.

Според Попчев дял от 10% дори 15% от свободни площи в офисградите е здравословен за пазара в сегмента.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.