И големите фирми ще взимат заеми, гарантирани от държавата

След разширение на програмата

И големите фирми ще взимат заеми, гарантирани от държавата

Срокът за заявления се измества до юни 2021 г.

Големите предприятия, чиято дейност е засегната от пандемията, също ще могат да кандидатсват за заеми до 2 млн. лв. Това стана ясно след одобрено от МС решение за разширение на Гаранционната програма на Българска банка за развитие (ББР).

Към момента мярката предлагаше финансова подкрепа за микро, малките и средните предприятия. Те можеха да кандидатстват за заеми до 300 000 лв., гарантирани от ББР. Сега обхватът се разширява като се добавят големите предприятия. Причина за промяната е проявеният интерес и от по-големи предприятия, които досега бяха извън обхвата на антикризисната мярка.

Друга промяна касае размерът на заемите. Малките фирми вече ще могат да заемат не 300 000 лв., а 1 млн. лв. Лимитът на гаранционните плащания се вдига наполовина. Така държавната банка се ангажира да прави гаранционни плащания към търговските банки в размер на до 50% от гарантираните портфейли от кредити по програмата. Като резултат от промяната по лимита на гаранционните плащания, очакваният портфейл кредити вече е в размер на 1.25 млрд. лв. Променя се и очакваният портфейл гаранции, който става 1 млрд. лв.

За да се запази приоритетния „МСП облик“ на Програмата, всяка банка ще трябва да изпълнява минимална квота за финансиране на малки и средни предприятия, която да е не по-малка от 60% от формираните по Програмата портфейли от кредити.

Срокът за кандидатстване също се измества до 23 юни 2021 г., а този за включване на кредити в гарантирания портфейл – до 30 юни 2021 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.