Годишната инфлация в еврозоната се е забавила до 1,4% през март спрямо 1,5% през февруари, сочи предварителната оценка на европейската статистическа служба Евростат, публикувана на сайта й.

Сред основните компоненти се очаква енергията да отбележи най-силно поскъпване на годишна основа за миналия месец (5,3% спрямо 3,6% през февруари), следвана от храните, алкохола и тютюна (1,8% спрямо 2,3%), услугите (1,1% спрямо 1,4%) и неенергийните промишлени стоки (0,2% спрямо 0,4%).

Безработицата в еврозоната през февруари според данните, отчитащи сезонните фактори, е била 7,8%, което е без промяна спрямо януари и понижение спрямо февруарската й стойност от 8,5 на сто за миналата година. Равнището на безработицата през февруари тази година е най-ниското от октомври 2008 година, уточни Евростат на сайта си.

В целия ЕС безработицата през февруари е била 6,5 на сто, оставайки без промяна спрямо януари 2019 година. Тя се е понижила спрямо 7,1 на сто за февруари 2018 г. и също остава най-ниската стойност за този показател, откакто през януари 2000 г. ЕС започва да води месечна статистика за безработицата.

През февруари безработицата в България е останала без промяна спрямо предходния месец на равнище 4,2 на сто.

Общо 16,01 млн. души в ЕС, от които 12,7 млн. в еврозоната, са били безработни през февруари 2019 година. В сравнение с януари 2019 г. броят на безработните е намалял със 102 000 в ЕС и със 77 000 в еврозоната. В сравнение с февруари 2018 г. безработицата е спаднала с 1,4 млн. души в ЕС и със 1,1 млн. в еврозоната.

Сред страните с най-ниска безработица през февруари 2019 г. са Чехия с 1,9 на сто, Германия с 3,1 на сто и Холандия с 3,4 на сто.

Най-висока безработица е отчетена в Гърция с 18,0 на сто за декември 2018 г. (най-новите данни, с които Евростат разполага).

За сравнение през февруари 2019 г. безработицата в САЩ е била 3,8 на сто, което е спад спрямо 4 на сто през януари и спрямо 4,1 на сто през февруари 2018 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Горанов към кметовете: Събирайте си данъците от имотите

Въпреки по-високите предвидени разходи за здравеопазване, работодателите, бизнесът и опозицията не подкрепиха сумите. Браншовиците настояха за повече пари в дадени сфери, а от бизнеса поискаха да се въведат световни практики у нас. По отношение на държавното обществено осигуряване, отново имаше разногласия, но и то се прие на първо четене. Обсъждането на проектобюджета, с който се предвижда увеличение на минималната работна заплата на 610 лв.

Коледни добавки за пенсионерите и тази година

Коледни добавки за пенсионерите и тази година. Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че според разчетите до момента хазната може да си позволи да плати допълнителни пари на възрастните хора. През следващите седмици ще стане ясно какъв ще е размерът на коледния бонус и кои пенсионери ще имат право да го получат.