ЕВРОТО: Инфлацията у нас и инфлацията в еврозоната - различни (ЗАЩО)

Годишната инфлация през юни у нас нагоре с 2,4%, в еврозоната - пада

ЕВРОТО: Инфлацията у нас и инфлацията в еврозоната - различни (ЗАЩО)

Годишната инфлация в еврозоната е спаднала до 1,9 на сто през юни спрямо 2 на сто през май, потвърди в петък Евростат. Година по-рано инфлационният темп във валутния съюз е бил 0,3 на сто.

В целия ЕС показателят се е понижил до 2,2 процента миналия месец спрямо 2,3 процента през май, а преди година е бил 0,8 на сто.

Най-ниска годишна инфлация през юни е отчетена в Португалия (минус 0,6 на сто), Малта (0,2 на сто) и Гърция (0,6 на сто), а най-висока - в Унгария (5,3 на сто), Полша (4,1 на сто) и Естония (3,7 на сто).

Спрямо май годишната инфлация се е забавила в 12 държави членки, останала е стабилна в четири и се е ускорила в 11, сред които България. Темпът в страната ни за юни е 2,4 процента след 2,3 процента през май.

Сред основните компоненти на инфлацията в еврозоната най-голям принос има енергията (+1,16 процентни пункта), следвана от неенергийните промишлени стоки (+0,31 пп), услугите (+0,28 пп) и храните, алкохола и тютюневите изделия (+0,15 пп).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.