В края на годината се правят анализи и равносметки, за да се започне начисто. За някои това е времето да оцапат и малкото чисти намерения и идеи, защото са си гадни по природа и искат на всички да им е гадно. За личност на годината номинирам Гинчето с никнейм Гуиниев - социално ангажирана мацка, която от понеделник до петък поема и прехвърля като жонгльор разни предизвикателства. В събота и неделя почива. Тогава е нетолерантна, непредизвикателна, несъгласна, недобра и каквото още се сетите с „не“. Гинчето е Фейсбук маниак. И гордо се пъчи с хилядите си последователи. Тя членува в 560 групи – от обществото за ментална аритметика, до почитателите на тунизийската плетка. Активен член е на веган съобществото, както и на групата на феновете на кюфтаците и бирата на корем. Лайква всеки нов пост в страницата на пълните въздържатели, но споделя и тегобата на анонимните алкохолици. Като бивш комсомолски активист, сега пръв демократ, Гинчето е винаги готова да си тури черно-бял фейс на Фейса и да рапортува: „Предизвикателството прието!“, за да покаже колко е активна в борбата с рака. В сряда се пременява в бонбонено розово, защото тогава е Денят на розовата фланелка – срещу тормоза в училище. В четвъртък Гинчето пак си връща черно-бялата снимка, но за всеки случай се полива и с една ледена кофа, прави си селфи върху влак и си изравя кадър по памперс, за да е подготвена за първоюнската сесия... Целогодишно предизвикателство е да устоиш на предизвикателството да не следваш всяка идиотия в социалните мрежи.

Януари 2019

Ръцете горе, гащите долу!


В началото на януари разни хора се разсъбличаха най-безсрамно със и без повод. Тази работа не е като оная, но крайната цел е една – сеир да става. Само гевезетата на Цветан Василев не смееха да си смъкнат гащите, да не им изпаднат коледните бонуси от там. Всичко тръгна оттам, че стотици чалнати люде се возиха в метрото в Ню Йорк по гащи, за 18-и път при това, като доказателство за теорията, че лудите се намират. Основателят на инициативата Чарли Тод иначе си е с акъла. Самият той определя събитието като „честване на глупостта“.


И гащите вече не са това, което бяха. Навремето са казвали „на баба ти килотите“, после се минава на „ще ти скъсам шортите“ и се стига до „на баба ти прашките“. Гащите на модерните баби днес са още по-символични. Вървят в комплект с татуировките, пиърсинга и рисуваните вежди. Но както стана ясно, модните тенденции правят задно колело и килотите се връщат обратно. Те трябваше да са от дънков плат и да се носят върху гащите, но това така и не се наложи като мода. Също като роклите, фустите и сукманите, които разни мъже с женствена визия развяха по модните подиуми, а разни анализатори обясняваха, че това било висша форма на разкрепостеност и смелост.


Не е луд този, който яде зелника, а онзи, който му го дава. И е така, и не е. Даващият само се прави на луд, иначе и той е наясно как стоят нещата. Два милиона лева раздал от КТБ като коледни бонуси банкерът беглец Цветан Василев. Не е ясно по какви критерии са раздавани бонусите – между 250 000 и 450 000 лв. на калпак, в неденоминирани левове, но се знае, че са били връчвани кеш, в непрозрачни пликчета. Някои от хората на Василев още си харчат ония бонуси. Други му въртят... интервюта, да не им олекне касичката. Всичката пара отива в свирката! Малко двусмислено се получава, ако се сбъркат ударенията.


Някаква риалити звезда - Кайли Дженър, шумно кудкудякаше в публичното пространство, че случайна кокошка й отнела няколко звезди от рейтинга. Звездеещата се моделка информирала многомилионните си почитатели, че е родила дъщеря, пък въпросната кокошка взела та я засенчила с яйцето си. За да покаже, че на нея такива не й минават, моделката Кайли се снима как чупи яйце. Проблем на броячките на лайкове е, че много често чупят тъпомера в стремежа си да блеснат. От кокошките и яйцата поне има някаква полза.


Минути за реклама на една фатална миска, която в тъмното може да мине и за мистър. На втора инстанция мис Шмайзер получи три години затвор за причиняване на смърт по непредпазливост. И разбиващо обяснение за опит за даване на подкуп. Извадила 50 лева, за да си купи бутилка вода, което на униформения му се привидяло като нещо друго. „Аз съм благороден човек, но всичко се опорочи“, изплака по този повод мис Шмайзер. Оправданието може и да е гола вода, но някои ги хваща.


Февруари 2019

Девиз на месеца: Недоброкачествено образУвание


Реформата в образованието се лута в психоделничен режим. През февруари беше лансирана поредната щура идея – за кътове за отдих със стъклени порти, нещо като оазиси в училищата или пък оранжерии. Дългото наименование на поредната халюцинация в образованието е за служебно ползване. Лечението обаче няма как да се случи. Заради липса на помещения повечето училища в столицата не могат да минат на едносменен режим. Мечтаното пространство за свободно общуване може да се разкрие, само ако чучнат хвърчащи класни стаи на покривите на училищата. Но това да им е кусурът на стратегиите.


Диагноза: недоброкачествено образУвание. Няма гаранции, че при тези аматьорски реформи и любителски екипи системата ще бъде излекувана.


Франция и Англия се надпреварват по либерастка линия за каузата „Родител 1, Родител 2“, а шведски учени установиха, че викингът воин, открит в далечната 1878 г. в пищно устроен гроб, е от женски пол. Причината да се колебаят толкова дълго чии са останките, се основавала на липсата на женски вещи в гроба. Тежко и горко им на изследователите след 140 години. Ако съдят по документите с неопределения пол „що е то”, никога няма да стигнат до резултат.


На Гошо Петров, военен следовател, му била малка заплатата. Затова Гошо решил да стане букмейкър. Но изпаднал в раздвоение, защото и като следовател си му било добре – няма работа, има достатъчно време да разиграва залози и да продава лотарийни билети. Пък и стаж му тече. Ето това двоумение на Гошо му изяде главата. Проблемът е генерален. При липсваща армия трудно се намират свестни следователи. Само не стана ясно в кой пункт е работил Гошо следователя, иначе другото е ясно: „Пари няма, действайте!“. Само това да не се превърне в практика, че тогава – лошо. Иначе тази новина намери място в годишния мониторинг само по една причина - този род букмейкъри в следователска кожа по принцип трудно ги хващат. Пък и да се вдигне малко шум, после им се разминава.


Виенският бал или виенските кифли? Може да се спори кое е по-традиционно за родните ширини. Има една несъществена разлика обаче. Кифлите в пекарната, включително и тези, които не отговарят на стандартите, никой не ги обсъжда, защото се плаща. Виж ако са даром, тогава може. Иначе на виенските бални кифли само който не се пробва, не им намери кусури – или са превтасали от набухватели и изскачат от опаковката, или не са добре оформени, или загарът им е в повече, или са клисави. Толкова кулинарни и модни експерти се навъдиха, че дори засенчиха дебатите около вечното дерби.

Март

Девиз на месеца: Жална му майка


Беднякът милионер Николай Банев се ожали, че бил жертва на тоталитарната система. В епосd „Жална ми (милионерска) майка“ арестантът си спомни с носталгия за комсомолските години и обобщи натрупания опит там, който му дал възможност да общува с всякакви хора – от миньора до министъра, от тъкачката до космонавта. От епоса също научихме, че той няма гадателски способности, както и че хората не са ангели. В края на епоса на Банев вече му бяха поникнали крилца. Така за Хелоуин той имаше избор като какво да се маскира – като ангел или като дамска превръзка.


Няколко минисайтчета, гравитиращи около подсъдимия издател Прокопиев, врътнаха пълна с опорки акция срещу закона „Пеевски“. На принципа, на който действаше и злополучната „Протестна мрежа“, координаторите на опорните точки искат да се запази схемата, по която сподвижници им дават пари на ръка, които те никъде не декларират и не отчитат. До „откритото писмо“ на т. нар. издатели (Прокопиев и сие) се чучна и Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), създадена като придатък на Прокопиевата чета. Любопитно е какво разбират от АЕЖ под „алтернативни източници на финансиране“. Дали е това, за което всички си мислим?


Една коза блее мартенски в социалните мрежи с префърцунен акцент. Решила да анализира някакъв криминален сюжет и го превърнала във феминистичен опус. От ония, които предизвикват представа за мустакати жени с космати гърди, които се почесват гордо по топките. Не знам какво може да предизвика у една жена желанието да е майка на целия свят, но тази маниакална потребност по всяка вероятност трябва да се лекува. А не да се споделя в социалните мрежи.


Април

Девиз на месеца: Лебедово „АРГО” езеро


Беж, крачета, да бягаме! Народна приказка в Лозан-Пановски вариант. Шефът на ВКС се изсули през задния вход, за да избегне въпросите за имотната си лебедова половинка. Стой бе, човек, не бягай толкова бързо! Няма да те питаме как се купува апартамент на цена четири пъти по-ниска от пазарната, няма! Искаме да знаем само какво си поръчал на кумовете за медната и за тенекиената сватба. P.s. Сори, пич, ама аз ще съм от страната на булката. Сещаш се защо.


Черната лебедка Бети от клана „АРГО“ изненада мъжа си. Взел я гола-голеничка, пък тя се оказала със солидна имотна зестра. При все това той й плащал наем. Вече осъзнал се на каква перспективна булка е попаднал, Лозан подсмърча: „Аз съм най-минатият от скандала с апартаментите“. Не бил собственик, щото. Логиката на шефа на ВКС е същата като принципите му. Големият борец за ред в съдебната система си има „частен морал“. Сал една Бети му е останала да му се радва на голите му принципи.


На спектакъла „Лебедово АРГО езеро“ се ходи не с фрак или вечерна рокля, а с въдица. Пък току-виж на нея се закачи някой евтин апартамент. Като за свои хора.


Разбиранията за журналистика на кръга „Капитал“ - всички от вражеския отбор са виновни до доказване на противното. Всички наши хора са невинни до доказване на противното. Тук ли е мястото да примляскам доволно с любимата на някои опорноточкови медии дъвка за една „авторитетна“ класация за мястото на България по свобода на словото?


Още не съм споменала безграничните репортери, еталон за професионализъм, ето ги и тях – призовават Брюксел да назначи еврокомисар, който да отговаря за свободата, независимостта и плурализма на медиите и да мобилизира институции в защита на журналистите. Когато спрат да имитират дейност, имат пълната свобода да се разграничат от любимия си олигарх. Освен, ако не решат да го предложат него за еврокомисар. Тъкмо ще си официализират връзката.


Май

Девиз на месеца: Подай и другата буза


Пет села направиха подписки в защита на фермера Димитракис. Дузина грантаджии се опитваха да ги заглушат с напеви в защита на бандитите! И звучаха от фалшиво, по-фалшиво.

На обществото му писна от хора, които оправдават финансирането си с призиви битите и е*аните да гледат философски на нещата! Писна му и от дебилските доводи, с които се оправдава кражбата, защото... това е просто някаква вещ. На всички им писна от двойни стандарти! Грантовете не миришат, нали? Стимулирането на крадеца да продължава в същия дух, защото е: беден, неграмотен, дискриминиран, представител на малцинствата (което след някоя и друга година ще е спорно твърдение), е съучастие в продължавано престъпление. И ако извършителят е: беден, неграмотен, дискриминиран, представител на малцинствата, то съветникът и закрилникът му трябва да отговаря наравно с него за всяко следващо престъпление, защото го е подтикнал към това.


Точката на кипене в обществото отдавна е достигнала своя пик. Всеки втори се идентифицира с някой като фермера Димитракис. Третият, който защитава бандитите, е или грантаджия (тоест, интересчия), или дървен философ (глупак), на когото не му пука за другите, а си говори ей така, колкото да се намира на приказка.


Обяснете на роднините на изнасилената баба, която склопи очи в мъки, че е трябвало да не мърда много, докато изродът, нахлул в дома й задоволява нагона си, след като е претарашил шкафовете за пенсията. Обяснете на старците в блока, че не трябва да вардят с тояги мазетата, а да отворят широко врати, защото бурканите със зимнината ще отидат за едно добро дело – да нахранят десетина гладни гърла на безполезни същества, които нямат и един работен ден в живота си, затова не ценят придобитото с труд. Тези буркани са начин за оцеляване на хората, от които са взети.


Не ми излизайте с притчи и не ми казвайте, че трябва да си подам и другата буза, когато ме удрят. И че кражбата не е кражба, а оцеляване. Чета историята за фермера и пред очите ми изплуват кадър след кадър. Този филм е най-касовият от двайсетина години. Не остарява. И нищо в него не се променя. Сценарият е един и същ: Лошите безчинстват, добрите си дават и другата буза...


Юни

Девиз на месеца: Двете страни на монетата


Двуликият бог Янус е почитан в древноримската митология като създател на света. Едното му лице се смее, другото плаче. Двуликият агент на ДС Сашо/Драган, другояче казано Илиян, е абстрактен, да не кажа абсурден създател. Създава нещо като новини, ама не съвсем. Четеш ги и се чудиш да се смееш ли или да плачеш. Накрая махваш с ръка и го оставяш да се оттече в канала, защото доносниците по принцип са си гадно племе, не трябва да се вземат на сериозно.


Двете страни на монетата показват, че е абсолютен фалшификат. Нещо без стойност. От едната страна е изобразен ликът на някой олигарх. От ония, дето Костов им сложи някакъв номинал. От другата страна – агент, доносник, явочник, каквото има под ръка. Не се връзват като датиране, но кой ги гледа тези неща, след като има балъци да колекционират ментета. Иначе на патина са го докарали фалшификаторите на история, но потърка ли се монетата, ментето блещука като жълта стотинка. Хич не се заблуждавайте, ментетата са високобюджетни и добре се харчат.


По време на соца обичахме да измерваме всичко в петилетки. На петата годишнина от фалита на пирамидата КТБ още не сме измерили вината на фараона Цецонкамон. Мумията на банкера беглец се разхожда свободно на една плескавица разстояние. Кой каза: Наздраве?


Софийска градска прокуратура върна на районния прокурор Т. Т. случая със заличената марка на вестник „Телеграф“. Абсурдното решение трябва да бъде преразгледано (по съвест) от човека, който го е взел. За любителите на конспирацията има препоръчителни четива - редакционните коментари на „Капитал“. Там ясно се вижда тенденцията беззаконието и своеволието да бъде толерирано. По същия начин от „Капитал“ преодоляха първоначалния си скептицизъм и негативизъм към Лозан Панов, за да се превърнат в негови отявлени фенове. Дотам, че да го подкрепят и в опитите му да се поставя над закона. Но като се има предвид кой е Съзидателя (съиздател), нищо чудно. Прокопиев да (не) си в днешно време!


Юли

Девиз на месеца: Али Бабакостов и 40-те разбойници


Хайде, пак прокуратурата лоша! Този път го каза бившият премиер Иван Костов малко след като си призна, че къта спестени пари, чийто произход не може да докаже. Звучи толкова познато. Той ли е прихванал от Иво Прокопиев или обратното? И добрият олигарх все търси скрит враг, хванат ли го някъде в издънка.


Пещерата на Али Бабакостов е едно потайно място, в което 40-те разбойници (плюс-минус) са струпали несместните си богатства – приватизационни пачки, пари от наркотици и контрабанда, силов рекет, кражби на коли, трафик на хора. Но готовите пари лесно и бързо се харчат. Днес бащицата на бандитската приватизация се е докарал дотам, жена му да си брои стотинките за кофичка мляко. Щом още не са опрели до скритите спестявания, да не ги мислим.


Август

Девиз на месеца: #MeToo? Не, благодаря!


Операта в Сан Франциско отмени планиран концерт с участието на Пласидо Доминго. Девет певици твърдят, че преди 30 години са пострадали от „сексуален тормоз“ и „неуместно поведение” от страна на Доминго. Публикацията в Асошиейтед прес е като присъда над звездата, която не подлежи на обжалване. Априори се приема, че твърденията на тези жени са основателни. А най-противното и гнусното е, че дори не им се налага да доказват твърденията си. След грозната феминистична вълна, ескалирала до #MeToo, на никой вече не му се налага да доказва каквото и да било. Щом и порноактриси, свикнали да се снимат в различен ракурс, тръгнаха да се жалят от сексуален тормоз, играта съвсем загрубя.


Все си мислех, че това уродливо феминистко явление ще отшуми, но нещата стават все по-абсурдни. Това е крещящото „аз” на сексуално и интелектуално незадоволени персони, които се опитват да компенсират нищожеството си и да се наместят в последния влак, избутвайки с ритници и лакти всички останали. Влак, натоварен с посредствени актриси. Бездарни същества с претенции за нещо, което не са. В това отношение амазонките от #MeToo много наподобяват на онзи събирателен образ, който илюстрира селянията у нас във всичките й проявления.


Няма нищо по-неприятно от комплексарщината, която избуява в разкривени черти, басов тембър, тряскане на врати и грубиянски манталитет. Няма и нищо женствено в това. И е неуместно поведение отвсякъде.


Септември

Девиз на месеца: Менте юнак с накривен калпак


Цялото кралско войнство на „не-журналистиката“ се втурна да брани честта на съдия К. К., който не рачи да обясни мотивите за освобождаването на австралиеца Джок. Същият този Джок Полфрийман изчаква общественото напрежение да утихне, за да си духне под опашката. Не бил платил кръвнина на почерненото семейство. Не бил се покаял и превъзпитал, според надзорниците. Много важно какво смятат те. Щом на съдия К. К. му е през калпака за тези подробности, не чакайте особено развитие по случая. Имало едно време подсъдими по делото САПАРД, имало едно време Джок Полфрийман. Само хелзинкските защитници са неизменна величина. И на тях не им пука за правата на онази част от обществото, от която нямат финансова изгода. Виж, чуждите интереси ги бранят отлично.


Еко-био-детето чудо с име на нещо като тоблерон си искала детството. Върнете й го. Но не ми я навирайте повече пред очите. Представям си щом сега е изпълнена с толкова злоба и изглежда като кукла, обсебена от демонични сили, какъв екзорсизъм ще се наложи след още десетина години. Във всеки случай това същество без възраст и с видими отклонения преиграва. Този спектакъл си има своята публика, но крайностите не трябва да се поощряват и толерират. Иначе и Брайвик сигурно е бил малко и криво дете. Това няма връзка с кривата Грета, която в момента получава такава грандиозна трибуна, незнайно защо.


Не знам коя е Грета Тунберг и за какво се бори, но нюйоркската Метрополитан опера изгуби много от измисления скандал с Пласидо Доминго. Ако връзвам тези неща, то е с причина. Това са двете страни на една монета. „Ми тууу“ зачена и роди Грета. Никак не е случайно, че тя е това, което е.


Речта на Грета трябва да стане част от образователната система по цял свят. Може да я пускат на учениците в час на класа. За да видят какви последствия имат отсъствията от учебните часове.


Октомври

Девиз на месеца: Моят протест е по-хубав от твоя


Годината е 1985-а. Гост на Международния фестивал на политическата песен "Ален мак" в Благоевград е държавният глава Тодор Живков. Цялата организация по мероприятието се следи зорко от ЦК на ДКМС. Организаторите треперят, на брадясалите певци е наредено да се обръснат. Всичко върви по план, когато анонимен мъжки глас съобщава за бомба край сцената. Настава истинска паника. Десетки милиционери хвърчат към центъра на града. Проверяват се съмнителните места. В последния момент за по-голяма сигурност са сменени всички пропуски. Партийните функционери предлагат откриването на фестивала да се отложи. В края на краищата при строга охрана стартът е даден същата вечер.


Годината е 2019-а. В сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) тече изслушването на кандидата за главен прокурор Иван Гешев. Пак има сигнал за бомба край сцената. Група хъшлаци, на които не е наредено да се обръснат, са обсадили Орлов мост, където привечер ще започне Фестивала на политическата песен „Ален мак“. Пазят си места на първия ред явно. Мероприятието се следи зорко от ЦК на ДКМС. Организаторите треперят. В предшестващите фестивала прояви има вербален женски бой и улични клетви по адрес на някакви майки. На блокиралите движението не им дреме, защото имат важна мисия, а и вечерта ще разпуснат с бира и танци. Фестивалът се провежда за пръв път след известно прекъсване по време на протестите срещу правителството срещу Орешарски. Има и ветерани, скачали по площадите през 90-те, които с носталгия си спомнят за онези хубави времена, когато се сложи началото на движението „Да протестираш на инат“. Някои направиха пари от това, други си останаха с наивния ентусиазъм. Фестивалът е създаден под вещото ръководство на кръга „Капитал“ и ДС производни организации, за да канализира енергията и протеста на гражданите в правилната посока - против Пеевски. Добрият олигарх и другарите му по съдба дирижират проявите.


На тъмно Фестивалът на политическата песен „Ален мак“ на Орлов мост е във вихъра си. Девойка в баварска носия дрънка на китара и извива като вурстчета трелите на политическа песен с невероятен умопомрачителен текст и аранжимент: „Шкембето му голямо, Гешев е позор. Шкембето му голямо, Гешев е позор... Беж, беж, беж, беж да те няма. Ти си... позор. Беж, беж... дрън, дрън, дрън. Публиката изпада в екстаз „У-уууууууууу“...


Ноември

Девиз на месеца: Който е безгрешен, да хвърли пръв Фейсбук статус


Който е безгрешен, да хвърли пръв Фейсбук статус. Било то по медицинската сестра, изпушила по време на нископлатената си работа, било то по онези, които не харесват групата високоплатени викачи на демокрацията. Парадоксално е, че видеозаписът не се приема за доказателство в съда и рецидивисти отървават килията с това, но видеозаписът, пуснат в мрежата, се превръща в доживотна присъда. Тази демокрация се нуждае от усмирителна риза.


По-малко от година – това е времето, за което Вазов е написал „Под игото“. Десет години – това е времето, за което някаква женица е окепазила труда му. Въпросната дама, определяна от някои като автор, извадила под черта архаизмите, за да улесни четящите ученици. Намериха се и хора да ръкопляскат на тази идиотия. Това можеше да се очаква. Има една категория чуждопоклонници, които дават мило и драго да се поамериканчат, изрусят, индианизират – според това откъде им идват парите. Всяко антибългарско действие кара тези наши съвременници да си хвърлят капата от възторг. И обратното – таченето на традициите ги кара да бърчат нос с дълбока погнуса. Защото в образа им възникват потури, пояси и шевици, народни ритми и традиции – все архаични неща, от които с радост се разграничават.


Това, което е направено с „Под игото“, е полуфабрикат, продукт за полуидиоти. Някой трябва да помисли и за пълните идиоти и да им даде напълно ъпгрейднат и лесносмилаем вариант на „Под игото“, в който има промоутъри, иновации, презентации, инфлуенсъри, мениджъри, превюта, копи-пейст, рефрешване и пийпълметрия. Кой ще е следващият автор, който ще бъде преправен и преведен на „чист“ български език – Елин Пелин, Йовков? Дяволчето Фют вероятно ще стане невъзпитан субект с малки рогца, а Боне Крайненеца ще разпрегне Сивушка и Белчо и ще зареже ралото насред браздата.


Декември

Девиз на месеца: Разни хора, разни класации


Разни хора, разни идеали. Разни репортери, разни класации. Разни експерименти и провокации, разни реакции. Ако човек се задържи покрай телевизора по времето, когато там се излъчват новинарските емисии, рязко му идва от раз да види сметката на дистанционното. Шефовете на „Репортери без граници” си заминаха при границите. Продължаваме да очакваме с интерес появата на репортерите. В тази организация май те са липсващото звено, щом като така ревниво крият кой участва в прехвалените анкети.


20 топадвокати шиканират делата в спецсъда. Причината за разтегливостта на процеса е, че съдиите са принудени да се съобразяват с графика на защитниците, които се прехвърлят от зала в зала и от дело на дело. Така ако нормалните дела с по-малък брой подсъдими и извън фокуса на общественото внимание приключват в рамките на три до шест месеца, то „специалните“ минават всякакви срокове. Ако не може да се спусне някакво ограничение за делата, които един защитник е в състояние да поеме, без работата му да води до безкрайни отлагания, то явно схемата не е домислена. Дълги години законодателните инициативи бяха приоритет на адвокатското лоби. Прокуратурата и съдът имат много да наваксват, докато системата проработи действително.


Да сте чували инициативата „Правосъдие за всеки“ да даде конкретни мерки как да се спре порочната практика с безкрайните отлагания на делата? Не й е работа да го прави. Тя реформира съдебната система предимно с протести. Забавно ще стане, когато парите за това свършат.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Седмичен мониtоринг (30 март – 3 април)

Поредна седмица, в която социалната изолация и дистанция свалят много маски и зад тях се виждат оголени зъби. За и против разходките. За и против мерките. За и против живота. За и против възрастните хора. За и против майките с издивели от затворническия режим деца. А между „за“ и „против“ има толкова нюанси.

Седмичен мониtоринг (23 - 27 март)

Заедно! Дума на седмицата, на месеца, на годината. Думата на много месеци и години напред! Ако някой още не е разбрал, от тази скапана смъртоносна заплаха, която надвисна над целия свят, никой не може да се спаси поединично. Забравете за фантастичните филми, в които един човек спасява човечеството от коварна епидемия – като си цъка на компютъра или като гони лошите, забъркали убийствения бацил в тайна лаборатория. В реалността няма супергерои, които печелят Оскари за добре изиграната роля. Днес всички – политици, общественици, редови граждани, сме бойци на фронта срещу заразата.

 

Седмичен мониtоринг (16 – 20 март)

Животът в големите градове замря под карантина. Ръкопляскаме по балконите за онези, на които довчера налитахме на бой. Ръкопляскаме на учителите, след като по принуда прекарахме малко време с децата, които очакваме те да възпитат. Оказа се, че е по-лесно да си купиш бурка онлайн, отколкото санитарна маска. Спекула има, спекула няма! Всички я виждаме, освен проверяващите. И нова форма на благотворителност – под условие.