0

П челарите от Кюстендил предвиждат по-ниска реколта от мед. Това каза Тихомир Стоицов, председател на браншовия съюз „Пчела”.

Пчеларите от Кюстендил предвиждат по-ниска реколта от мед. Това каза Тихомир Стоицов, председател на браншовия съюз „Пчела”.

По думите му в началото на годината очакванията са били за силен сезон, но към момента ситуацията е друга.
„Тази година основен проблем се оказва слабата реколта. Има много ниски добиви, като цяло се очертава тежка година. Още е рано да се каже по отношение на добива, но се очаква драстично намаление. Миналата година имахме по около 10 кг от пчелно семейство, но сега добивът ще бъде в пъти по-нисък”, каза Тихомир Стоицов.

Странно

 „Годината беше меко казано странна. Пчелните семейства иззимиха много слаби заради меката зима и загубите, които настъпиха вследствие интензивния летеж през топлото време, след това овошките успяха да се развият изключително бързо. Събраха дори стоков мед от овощните дръвчета, след което нещата се обърнаха на 180 градуса. Продължителните валежи провалиха акациевата паша, която е първа главна паша за региона. В момента в много райони пчелните семейства са изправени на ръба на оцеляването. Ако пчеларите не осигурят достатъчно хранителни запаси, няма да могат да преживеят зимата“, заяви  председателят на браншовия съюз „Пчела”. „Тежката пролет, високата влажност и студът е принудило пчелите да изядат това, което бяха събрали. Сегашното затопляне им дава някаква сила, ще започват да събират някакъв мед, но дълбоко се съмнявам, че магазините ще бъдат пълни. Така че ако миналата година бяхме доволни на 10 кг среден добив на кошер, тази година дълбоко се съмнявам, че ще имаме такъв резултат“, каза пчеларят Александър Йовчев.

Ефект

Заради пандемията вносът на китайски мед е силно намалял, но това не е довело до покачване на цените на българския мед. Според председателя на браншовия съюз „Пчела” Тихомир Стоицов, ако не се обгрижват правилно пчелите, някои от стопаните могат да загубят до 50% от пчелните си семейства през тази година. Толкова лош добив пчеларите не са имали в последните 20-ина години. Лошата година е принудила част от пчеларите с платформи да преместват кошерите си по планината. Въпреки ниския добив на мед, производителите не очакват цената му да скочи значително, но трудно ще се намира. В Кюстендилско цената на меда е между 10 и 15 лв. за кг.

Отрови

„При нас за щастие няма сериозен проблем с отравянията на пчелни семейства, защото районът е овощарски, по-конкретно с черешови насаждения. От няколко години реализацията на черешите е трудна, затова земеделските производители се опитват да намалят разходите в т.ч. и на пръсканията. Това доведе до добро състояние на пчелните семейства - липса на отравяния и загуби вследствие на третиранията с  препарати за растителна защита. В случая, както се казва, нещастието на едни е в полза на други“, обясни още Тихомир Стоицов.

Съюз

Между 60 и 70 човека членуват в регионалния съюз „Пчела“, а около 1500 човека са обявили, че отглеждат пчели. Стоицов допълни още, че най-хубавият мед в региона идва от планинските места, местата с височина от 600 м надморска височина „Все пак каквото и да си говорим, никой не може да се сравни с нашия мед, вкусовите качества са несравними“, обяви още председателят на РС „Пчела“.

До 7 лв. на пчелно семейство отпускат по de minimis

А иначе ресурсът, който отпуска държавата за пчеларите по мярката de minimis, е 5 млн. лв., а подпомагането ще е до 7 лв. на пчелно семейство. „Определено има интерес към мярката и почти всички, които отговарят на условията, подадоха документи. Тази година бяха облекчени условията драстично за разлика от преди, когато се искаха един куп ненужни документи. Сега единственото, което се изисква, са копия от лична карта, банкова сметка и ветеринарномедицинския дневник. От 19 август от 21 септември земеделските производители могат да кандидатстват и по подмярка Ковид 1“, коментира още Тихомир Стоицов. По негови думи обаче средствата си остават крайно недостатъчни, но все пак ще подпомогнат пчеларите, особено ако бъдат изплатени навреме. „Всичко това ще облекчи пчеларите за навлизане в зимния период и ще им осигури възможност поне да подхранят семействата, тъй като годината беше крайно неблагоприятна и ще има нужда от сериозно дохранване на пчелите“, казаха още от браншовата организация в Кюстендил.