Година отпуск за осиновителите на дете до 5-години

Година отпуск за осиновителите на дете до 5-години

Изчисляваме болничните и майчинството в часове

365 дни отпуск за осиновителите на дете до 5-годишна възраст, това стана ясно от подготвените изменения и допълнения на Кодекса за социално осигуряване, които бе обсъден на Националния тристранен съвет. Социалният министър Бисер Петков подчерта, че изравняването със статута на биологичните родители било от изключителна важност.

Отпускът ще може да се ползва от деня на предаването на детето за осиновяване. Ако осиновителят не се възползва от възможността ще има право той да му бъде изплатена в размер 50 на сто от обезщетението, на което е имал право. По време на съвета беше одобрено още и предложението на Бисер Петков за промените в наредбите за работното време, почивките и отпуските. Несъгласие имаше единствено по параграфа, който засягаше обезщетенията за болест да се изчисляват не по часове, а по дни. Към момента при нощния и дневния труд, както и при сумарното работно време то се извършва в часове, а при болничните и майчинството в дни. Синдикатите изказаха опасенията си, че това може да ощети работещите, защото ако е трябвало да бъдем 12 часа на работа при сумарно изчисление, работодателят можело да каже, че ни е наел на 8-часов работен ден и да ни изплати само това време. От Асоциацията на индустриалния капитал пък бяха на противоположното мнение

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.