0

В разгара на лятото всички мечтаем за море. Пясък, слънце, солена вода. Звучи наистина прекрасно. Ако не бъдем внимателни обаче, тези любими неща могат да ни докарат сериозни проблеми. За какво да внимаваме по време на почивката и как да се справим с летните предизвикателства за нашето здраве, отговор на тези и други важни въпроси дава за читателите на „Здравен Телеграф“ общопрактикуващият лекар д-р Румен Какарашев.

В разгара на лятото всички мечтаем за море. Пясък, слънце, солена вода. Звучи наистина прекрасно. Ако не бъдем внимателни обаче, тези любими неща могат да ни докарат сериозни проблеми. За какво да внимаваме по време на почивката и как да се справим с летните предизвикателства за нашето здраве, отговор на тези и други важни въпроси дава за читателите на „Здравен Телеграф“ общопрактикуващият лекар д-р Румен Какарашев.

Много хора влизат в морето по неправилен начин. Това може да доведе до схващане, мускулни крампи и дори до сърдечни проблеми. „Директното скачане в студена вода е опасно и крие риск от миокарден инфаркт. Важно е, преди да се гмурнете в морето, да загреете мускулите на сушата с изпълнението на подходящи упражнения. Навлизането във водата трябва да става бавно и постепенно, съпроводено с активни движения“, съветва д-р Румен Какарашев. По думите му трябва да избягваме морето, ако водата е под 22 градуса. Идеалната температура е до 36 градуса по Целзий.

Реакции

„Във водата не бива да престоявате повече от 20 минути“, категоричен е д-р Какарашев. Той съветва никога да не влизаме в морето след обилно хранене и консумация на алкохол. „Алкохолът забавя реакциите, нарушава координацията на движенията, пречи да прецените реално колко навътре сте в морето и не позволява да реагирате адекватно на опасностите. Освен това след обилно хапване кръвта ви отива към коремните органи. Ако възникне екстремна ситуация в морето, именно тази кръв се явява жизнено необходима за вашите мускули и мозък, а тя в този момент е насочена към стомаха и червата ви“, обяснява общопрактикуващият лекар.

Досег

Веднъж влезли във водата, можем да се сблъскаме и с друг проблем – медузите. „При досег с медуза ще усетите пареща болка. За радост медузите по нашето Черноморие не причиняват парализи и смърт, но могат да бъдат много опасни за хората с алергии. Когато пипалата на медузата докоснат човешкото тяло, от тях се отделя слуз с токсични вещества. Това причинява силен сърбеж, пареща болка, зачервяване и образуването на мехури. Внимавайте много медузата да не опари очите ви и плувайте в морето с предпазни очила. При контакт с медуза, веднага трябва да измиете с морска вода слузта, която е попаднала по кожата. Не ползвайте чешмяна вода, защото това ще доведе до подуване на кожата и до влошаване на състоянието ви. Можете да направите промивка с лимонов сок или с оцет. Ако сте алергичен и не се чувствате добре – потърсете лекар“, казва д-р Какарашев.

Опасно

Обстановката по морето предразполага и към сексуални авантюри, които пък крият риск от полови зарази. „Особено много трябва да внимавате със сифилис и хламидия, лечението на които е трудно, скъпо и продължително. Ако правите секс без презерватив и след 10 до 90 дни, най-често месец забележите раничка по половите си органи, най-вероятно сте се заразили със сифилис. Тази раничка ви дава жокер, че в най-скоро време трябва да посетите венеролог. Дори да не я лекувате, раничката при сифилис ще заздравее спонтанно, но след около два месеца ще се появи обрив по тялото. Сифилисът е сериозна венерична болест, която трябва да бъде лекувана, защото в противен случай след време ще получите усложнения из целия си организъм“, казва д-р Какарашев. По думите му хламидията също е опасна. „Това заболяване често води до стерилитет, като междувременно може да порази ставите, очите, черния и белия дроб. Спохожда най-често младите хора, които обичат да сменят сексуалните си партньори, без да използват редовно предпазни средства. Заболяването се нарича хламидиаза и има инкубационен период от 3 дни до 3 седмици“, казва д-р Какарашев.


Симптоми

Хламидията често протича безсимптомно, но е възможно да причини висока температура и силен сърбеж по половите органи, обяснява общопрактикуващият лекар. „Понякога води до болка при интимен контакт и парене при уриниране. Мъжете могат да получат възпаление на уретрата и от нея сутрин да изтича бистър белезникаво-жълтеникав секрет, като понякога съобщават и за болки в тестисите. Жените пък могат да получат обилно жълтеникаво, мукопуролентно вагинално течение, съчетано със сърбеж. Лечението трябва да се провежда едновременно на всички сексуални партньори, заразени с хламидиалната инфекция“, допълва д-р Какарашев. По думите му друг често срещан проблем през лятото са гъбичките. „Не ползвайте чужди чехли и принадлежности, когато сте на басейн или на плаж. Спазвайте добра хигиена. Не стойте прекалено дълго във водата. Гъбичките могат да се появят по ходилата, по ръцете, по половия член на мъжа и във влагалището на жената. Ще разберете, че имате проблем с гъбички, по появата на сърбеж и белене на кожата, както и по специфичния мирис“, казва лекарят.

Слънцето между 12 и 16 ч. докарва обриви

Опасности обаче има не само във водата, а и на сушата. Докато се печем на плажа, можем да получим обрив от слънчева алергия. „Кожата се зачервява, появяват се ситни пъпчици, които сърбят. Съветът ми е да спрете излагането на слънце, щом усетите такъв дискомфорт. Противоалергичният крем ще свърши добра работа, но по-важно е, ако имате фотоалергия, да не ходите на плаж между 12 и 16 часа, когато слънцето е най-жарко“, обяснява д-р Какарашев и допълва, че често тази алергия се среща при деца, тъй като кожата им е по-нежна.


Масло от мента помага при гадене

Често, за да разнообразим лятната си почивка, решаваме да си направим разходка с лодка или корабче. Това обаче се отразява зле на някои хора. Причината е т.нар. морска болест, която се характеризира с безсилие, раздразнителност, гадене, замайване, безпокойство и други неприятни усещания по време на пътуването във водата, обяснява д-р Какарашев. По думите му по-голям риск има при хората, страдащи от вестибуларни нарушения, мигрена, гадене, децата до 12 години, жените, бременните и възрастните над 60 г. „Синдромът се нарича кинетоза и може да се прояви при морски, въздушен или наземен транспорт. Важно е преди пътуването да сте се наспали добре, да сте хапнали умерено, без да се преяли и препили. При възможност се настанете в средната част на превозното средство, където клатенето е по-малко. Пийвайте си от време на време по глътка вода, за да не се обезводните. Ако усетите гадене, на памуче капнете две капки масло от мента и го доближете до носа си. Гледайте природата навън и не четете по време на пътуването“, съветва още лекарят.