Гмуркач откри миниатюрна секира на седем хиляди години

В морето край Ахтопол

Гмуркач откри миниатюрна секира на седем хиляди години

Каменна брадвичка на седем хиляди години е  открита случайно от гмукач в морето край Ахтопол. 

Според археолозите, този артефакт е изключително интересен. Острието на секирата вече е притежание на Музея на история на котвата в Ахтопол, съобщи председателят на научния съвет на Сдружение „Черноморска Странджа“ и уредник на музея д-р Атанас Орачев. Той обясни, че находката представлява енеолитна каменна брадвичка или тесличка. На нея попаднал  местният жител Мирослав Димитров, докато се гмуркал в Ахтополския залив. Мъжът я намерил на дъното, без да подозира колко е стара. Направила му впечатление нейната интересна форма и решил, че трябва да я съхрани. Споделил за откритието си с Николай Пенев, магистър по тракология, който го уверил, че става дума за ценна археологическа находка. След като узнал че е попаднал на археологическа ценност,  Мирослав Димитров решил да дари предмета в местния музей. Брадвичката вероятно е от времето на ранната каменно-медна епоха или приблизително началото на петото хилядолетие пр. Хр. , смята д-р Орачев. Предметът е изработен с ювелирно майсторство и впечатлява с изящните си линии. Това не е първата подобна находка в залива. 
„През 1982 и 1983 г. подводната археологическа експедиция „Космос“, под научното ръководство на проф. Велизар Велков, направи проучвания в ахтополската акватория. Тя откри „каменни котви“, каменни и оловни щокове, железни ромейски (византийски) котви, монети и други находки. Голямата изненада беше откриването в южния ахтополски залив на една енеолитна каменна брадвичка и синхронен керамичен фрагмент от V хил. пр. Хр. През 2014 г. на свой  ред проф. Диана Гергова също намери един характерен керамичен фрагмент, който най-големият познавач на праисторията на Мала Азия и Югоизточна Тракия проф. Мемед Йоздуан определи като „ранноенеолитен“, т. е. от началото на V хил. пр. Хр. Към тези находки причислявам и един мраморен фрагмент от енеолитна брадвичка, който постъпи в ОК „История на котвата“ от разсипа в малкото заливче под днешния ресторант „Св. Георги“, разказа д-р Орачев.
Последният открит в морето артефакт е поредно доказателство, че Ахтопол се очерта като едно от най-ранните селища по Странджанското Черноморие. Засега го предхожда само селището в днешното блато Стамоплу/Стомоплу край Приморско, където са откривани материали от късния неолит.
„Находката е изключително ценна. Дарения като това не само правят експозицията по-интересна за посетителите, те неизменно допринасят за обогатяване на историята на Ахтопол и Южното Черноморие. Когато местните хора видяха, че музея е направен и работи активно, започнаха да даряват. По-голямата част от експонатите се дължат именно на такива дарители “, коментира още д-р Орачев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.