Глупава и (без)срамна класация

Глупава и (без)срамна класация

Със завидно и не особено интелигентно упорство за пореден път анонимната организация „Репортери без граници“ публикува годишната си класация за свобода на словото сред 180 държави по света за 2019 година. Както и миналата година, България е класирана на 111-о място с 35,38 точки. 

За сравнение ще посоча, че първа в класирането с най-свободни медии (за четвърти път) е Норвегия със 7,82 точки, следвана от Финландия и Дания (3, +2). За малко цвят „репортерите“ са разменили мястото на миналогодишния фаворит отзад напред - държавата Туркменистан. Този път на опашката е Северна Корея, а Еритрея остава държавата в най-лошо положение в Африка.

Този документ е достъпен на сайта на организацията, който най-лесно се намира чрез търсене с кодови думи reporters without borders. А защо наричам организацията „анонимна“? Ами защото тя използва информация от анонимни източници. Може би от съображения за сигурност, което не е съвсем неоснователно.

Що се отнася до класирането на България, няма да се уморя да повтарям, че източниците, освен анонимни, са български, лъжливи и глупави. Всеки сам може да провери, че в материала, посветен на България, като причини за катастрофалното класиране на страната ни на първо място миналата година бе посочено убийството (!) на русенската журналистка Виктория Маринова. Тези източници освен анонимни са откровено дебилни, и откровено идиотски.

За въпросните репортери не съществува позитивна информация

като тази, че по отношение на броя на починалите на глава от населението от COVID-19 например България е 3,5 пъти (или 350%) по-добре от света и 50-80 пъти по-добре от много развити западни държави. Това пък е от 5000% до 8000%, колкото и невероятно да изглежда. Репортерите нехаят и за това, коя е първата държава в Европа по разкриваемост на убийства за 2017 година с невероятните 99% разкрити престъпления.  Ако не са ме прочели миналата година, пак ще им кажа. Тази държава се нарича България. И с процента на разкритите изнасилвания сме напред, макар че не сме на първо място. И тук му е мястото да отбележа, че в Англия има 20 пъти повече изнасилвания на глава от населението, отколкото у нас.

Видяхме каква е оценката на „Репортери без граници“ по отношение на България и нейното неизменно 111-о място напоследък. Тя е, меко казано, некомпетентна и лъжлива. Но тя е такава и по отношение на голяма част от останалите държави. Има например една редица от по-малки и много симпатични държави: Самоа, Кабо Верде, Папуа-Нова Гвинея, Тонга. Всички те освен малки и симпатични са и по-свободни от САЩ, които са на 48-о място. Но не това е същественото, защото една държава може да е малка и свободна, също както друга държава може да е голяма и несвободна. Въпросът с взетите наслуки четири малки държави е, че при тях да се говори за свободна преса е малко пресилено,

поради отсъствието на медии в стандартния смисъл на думата

В Тонга например има само четири седмичника, при това посветени на различни забавни за тонгианците теми. Там няма и демокрация и политика в стандартния смисъл на думата. Не че на тези малки и симпатични държави тези неща са им притрябвали чак пък толкова. Но класацията на „Репортери без граници“ на държавите според свободата на медиите включва и държави, които не са признати за такива в общоприетия смисъл на думата. Особено впечатлява тук държавата Северен Кипър.

Мога лесно да продължа с изброяването на глупостите в срамния документ на журналистите, самоназовали се „Репортери без граници“. Но това е чиста загуба на време.

Неведоми са пътищата на „Репортерите“, и безгранични също така. И добре че ни е останало чувство за хумор, за да не им се връзваме на номерата и на класациите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.