Съюз на глухонемите: Очакваме официалното приемане на българския жестов език

Съюз на глухонемите: Очакваме официалното приемане на българския жестов език

Утвърждаването и приемането на българския жестов език ще повлияе на защитата на човешките права на глухите, ще им даде достъп до информация и възможности за по- високо ниво на образование на глухите. Ще спомогне за тяхното развитие, ще създаде приобщаваща среда и ще защитава техните права във всички институции чрез осигуряване на превод“. Това заяви Николай Нинов от Съюза на глухонемите в България пред БНР.

Той апелира към използването на термините: „хора с увреден слух или „глухи“, а не „глухонеми“, защото глухите хора не са неми, те просто не използват гласа си, когато използват жестовия език помежду си.

„Инициативата да се преформулира думата „глухонеми“ с „глухи“ е много позитивна и в правилната насока, това е и световната тенденция. В света се използва думата deaf- глух.“ – казва Нинов.

Николай Нинов изрази надежда все повече хора да разбират и да употребяват правилно думите, защото хората са с различна степен на увреждане на слуха. Той изтъкна, че има хора, които са родени глухи с различни по степен затруднения в говора, късно оглушали хора с напълно запазен говор, слабочуващи, тежкочуващи, сляпо-глухи, а процентът на хората с увреден слух, които изобщо не могат да говорят, е нищожен.

„СГБ и нито една от организациите за глухи нямат нищо общо с хора, които разпространяват картончета с азбуката на българския жестов език. Ние не предприемаме такива кампании. Това е жестока манипулация, която подрива авторитета на организациите, които работят с глухи. Апелирам към цялата българска общност за съпричастност с всички глухи хора и искрена човешка подкрепа към правата на глухите в България.“, каза още Нинов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.